Megvétózták a SOTE rektorának újraválasztását

2015.05.27. 10:59

Kifogással élt Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár a Semmelweis Egyetem április 8-án hozott határozata ellen, melyben Szél Ágostont javasolták a rektori poszt további betöltésére – írja a MedicalOnline.hu.

A kifogásra a felsőoktatásról szóló törvény ad lehetőséget. Arra hivatkozott Palkovics, hogy a Testnevelési Főiskolai Kar kiválása miatt kisebb szenátust kell felállítani, azonban a titkos szavazáson még a teljes testület döntött. A szavazáson a portál szerint 19 szavazatot kapott az eddigi rektor, míg Merkely Béla, az egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájának igazgatója két szavazattal lemaradt.

Az államtitkári kifogásnak a lap szerint az egyetem köteles eleget tenni, a rektorválasztást meg kell ismételni. Ezért csütörtökön újra összehívják a Szenátust, ahol újra rektorjelöltet választanak.

A nemzeti felsőoktatási törvény értelmében a rektori megbízásra vonatkozó javaslatot a szaktárca vezetője küldi meg a köztársasági elnöknek, aki 2015. július 1-jével 3 éves időtartamra bízza meg az új rektort – írja a portál.

A Népszabadság információi szerint a szenátus létszámát éppen a szavazatkülönbség arányával kell csökkenteni, a testületben két érdekképviselő veszti el a szavazati jogát: Antmann Katalin, a Semmelweis Érdekvédelmi Szövetség (SÉSZ) elnöke és Weltner János, a közalkalmazotti tanács elnöke.