Miskolcon nem lesz a sületlenség

kuszosul1 copyright veresstamas
2015.05.27. 22:03

Láthatóan jól érzik magukat a Miskolci Állatkert az észak-amerikai kúszósülök, mert minden év tavaszán világra jön egy-egy utód is. Magyarországon csak itt látható ez az állatfaj, két évvel ezelőtt mutatkozott be Miskolcon, és már abban az évben utóddal is gyarapodtak. Tavaly tavasszal sem maradt a kis család gyermekáldás nélkül, idén áprilisban pedig megszületett a harmadik bébi - számolt be honlapján az állatkert

Pár nap alatt megkeményednek

Az észak-amerikai kúszósülök – más néven urzonok (Erethizon dorsatum) – utódai nagyon fejletten jönnek a világra, születésükkor már a szülők kicsinyített másai. Tüskéik már pár nap után megkeményednek annyira, hogy hatékony védelmet jelentsen a ragadozókkal szemben. Néhány napos korukban pedig már képesek erős karmaikkal maguktól közlekedni a fákon is. A kölyök négy-öt hónapos koráig anyatejet fogyaszt, ám már egyhónapos korában elkezdi kóstolgatni a felnőttek táplálékát. Tavaly azonban állatkertünk gondozói éppen azt figyelték meg, hogy az anya még az egyéves kölykét is engedte szopni.

Nagyon ritka

kuszosul2 copyright veresstamas
Fotó: Veress Tamás / Miskolci Állatkert és Kultúrpark

A rágcsálókat általában nagyon szapora állatnak ismerjük, a kúszósülök azonban különlegesek ezen a téren, hiszen évente csak egyszer szaporodnak, a héthónapos vemhességi idejük is hosszúnak tekinthető, és egy alkalommal többnyire csak egyetlen utód jön a világra.

A kúszósülök nem csak Magyarországon, de Európa más állatkertjeiben is ritka állatok.  Európában összesen 60 kúszósült tartanak számon, közülük néggyel lehet állatkertünkben találkozni. A kölyökszületés pedig még ettől is ritkább esemény, hiszen a nálunk világra jött kölyökkel együtt egész Európában öt kúszósül született eddig az idén.