A Péterfy a leggyerekbarátabb kórház

2015.05.28. 10:08

A Társaság a Szabadságjogokért egyedülálló felmérést készített, 64 közérdekű adatigényléssel fordult szülészetet és gyermekosztályt működtető kórházakhoz, hogy kiderüljön, melyik a legbababarátabb kórház Magyarországon.

A kérdésekre (itt tekinthető meg), amelyek többek között azt firtatták, hogy legalább egy szülő korlátlanul bent tartózkodhat-e gyerekével az intézményben, van-e teljes rooming-in ellátás a szülészeten, bent lehet-e az apa a szülésnél, és mennyi ideig lehet együtt az édesanya az újszülöttjével, 45 intézmény válaszolt. A Gyerekkel vagyok nevű felmérésben ugyanakkor az önbevalláson alapuló adatok mellett figyelembe vették a házirendét, az SZSMSZ-t és a betegellátási szabályokat is.

Az összes válaszoló intézmény közül végül kettő nyert el maximális 10 pontot: a Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ, valamint a Keszthelyi Kórház. A többi kórház részletes értékelését itt nézheti meg.

A jogvédő szervezet ugyanakkor megjegyzi, hogy sok esetben a kórházak sajátos jogértelmezését jelzi, hogy csak a tizennégy éven aluli gyermekek esetén engedik a folyamatos kapcsolattartást, holott a törvény kiskorúak (tizennyolc éven aluli személyek) esetén rendeli a folyamatos kapcsolattartás biztosítását.