Egymilliárdot csalt ki ismerőseitől húsz év alatt

2015.05.28. 10:56

Amikor az ön ismerőse azzal próbál kölcsönkérni pénzt, hogy

  • az amerikai kormánynak segít bűnügyekben, amiért
  • többmilliárdos sikerdíjat fog kapni, de
  • most épp még sincs egy kanyi vasa sem, viszont
  • minden részlet nemzetbiztonsági titok,

ugye ön nem fog neki 80 millió forintot adni? Egy szegedi vállalkozó elhitte a mesét, és öt éven át ennyi pénzzel finanszírozott 200 millió dollár jutalék reményében egy amerikai–magyar kettős állampolgárt.

A férfi ellen üzletszerűen elkövetett csalás miatt emeltek most vádat, írja az MTI. A csaló a vádirat szerint

húsz év alatt összesen csaknem egymilliárd forintot csalt ki ismerőseitől.

A férfi már az Egyesült Államokban abból élt, hogy kölcsönöket kért. A büntetőügyes meséről nemzetbiztonsági okokra hivatkozva nem mondott részleteket, több külföldi állampolgár adott neki esetenként akár dollárban is milliós nagyságrendű kölcsönt.

Magyarországra költözése, 1995 után csaknem öt éven át adott neki összesen 80 millió forintot egy szegedi vállalkozó.

Miután a pénze elfogyott, a vállalkozó a csaló kérésére újabb balekokat keresett ismeretségi köréből. 2011-től, amikor a vállalkozó már nem tudott újabb kölcsönöket fölhajtani, szerepét egy környékbeli orvos vette át.

A vádlott folyamatosan azt a látszatot keltette, hogy tényleges lépéseket tesz a pénz megszerzése érdekében. A kölcsönkapott pénzekből külföldi, esetenként luxusutakat szervezett, látszólagos üzleti tárgyalásokat bonyolított le külföldön bankokkal, ügyvédekkel, olyan okiratokat szerzett be, amelyek a pénz rövid időn belüli megérkezését sejtették, ami persze sosem történt meg. A vádlott a pénzt aranyéletre és szerencsejátékokra fordította.

A férfi a vád szerint 2013-ig 23 sértettnek – szegedi és környékbeli ügyvédnek, vállalkozónak, más magánszemélynek  okozott kárt, többségük éveken keresztül adott 2 millió és 330 millió forint közötti kölcsönt az ígért haszon reményében; volt olyan is köztük, aki már a büntetőeljárás ideje alatt.