Kevesebb, mint egy év után távozik a Forster Központ elnöke

2015.05.28. 19:53 Módosítva: 2015.05.29. 01:02

Kevesebb mint egy év után távozik posztjáról Sághi Attila, a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ vezetője, értesült az Index. Információinkat Sághi Attila megerősítette. Kérdésünkre telefonon röviden annyit mondott: megtiszteltetésnek vette, hogy tavaly felkérték erre a feladatra, de távozása okát nem kívánta részletezni.

A Forster Központ 2012-ben jött létre a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) és a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának összeolvasztásával. A Központ feladata volt sok minden más mellett a műemlékek és a hazai világörökségi helyszínek védelme, az állami tulajdonú kastélyok, paloták, várak vagyonkezelése, uniós projektek megvalósítása. A Központ a Miniszterelnökség háttérintézménye, amely közvetlenül Lázár János, illetve L. Simon László parlamenti államtitkár irányítása alá tartozik.

A versenyszférából érkezett Sághi Attilát 2014. augusztus 18-án vette át a Központ vezetését Cselovszki Zoltántól. A különböző szervezetekből összeolvasztott, háromszorosára nőtt intézmény azóta botrányoktól mentesen végezte munkáját. A Központ például 11 közbeszerzést írt ki műemléki rekonstrukciókra  6 milliárd forint értékben, és a tenderek mindegyikét más-más cég nyerte el, azaz sikerült valódi versenyhelyzetet teremteniA Forster Központ vállalta magára a 2014 júliusi tűzben tetejét vesztett Kodály köröndi lakóház ideiglenes védőtetőjének finanszírozásátmajd a világörökségi terület veszélytérképének elkészítését is. 

A Központ dolgozta ki a Nemzeti Kastélyporgram koncepcióját, amelyben 2014-2020 között 33 milliárd forint uniós és 10 milliárd forint hazai forrást fordítanak 35 kastélyt fejlesztésére. Kidolgozták a várprogramot is, amelyben 28  vár felújítását és hasznosítását akarják megoldani  mintegy 19 milliárd forint uniós pénzből. A budai Várnegyed felújítását célzó Nemzeti Hauszmann Terv nem a Forster Központ, hanem a Miniszterelnökség irányítása alá tartozik.

Sághi Attila távozásával kapcsolatban kerestük a Miniszterelnökséget. Amint válaszolnak, frissítjük a cikket.