Lázár: Tarlós mindig rácsapott a kezemre, de megbeszéltük egy gulyás mellett

D NOE20150528027
2015.05.28. 14:28
Uniós támadás indult a közbiztonság ellen, a kormányhivatalok cégeknek szervezik majd ki a közmunkásokat. Lázár a Bizottság képviselőjével fog találkozni az Altus-ügyben, de odaszólt az Apró-dinasztiának. Kormányinfo Se01Ep10.

A héten ugyan nem volt kormányülés, de Lázár János Giró-Szász András kormányszóvivővel az oldalán csütörtökön már tizedik alkalommal tartotta meg Kormányinfo elnevezésű maratoni tájékoztatóját. Talán a jubileum alkalmából, talán nem, de bejelentette, hogy a közeljövőben a vidéki újságíróknak is lehetőséget biztosítanak a kérdezésre. Lázár egyébként végig szórta a humorsziporkákat a közvetítés szakadozottsága miatt. Olyanokat, mint:

Nagyon fontos, hogy a nézők a kormány munkáját ne a közvetítés minősége alapján ítéljék meg!

A 444 egy videóba emelte ki a két kormánytag standup-ját, íme.

Jövő héten Orbán Szolnokon oltja a tüzet

Lázár bejelentette, hogy a miniszterelnök jövő szerdán Szolnokra látogat, hogy ott tárgyaljon arról, hogyan tovább a kútba esett M4-es-projekt után. Lázár egyenlőre csak olyan általánosságokat tud mondani, mint hogy 

A kormány célja, hogy Budapest Szolnok egy négysávos úttal legyen összekötve.

Ez vagy a 4-es út nyomvonalán, vagy pedig valahogy az M5-ösön keresztül valósul meg. Kitér a Jávor Benedek által megszellőztetett bizottsági állásfoglalásra, amit mindenkinek érdemes elolvasnia. Főleg azért, mert Lázár az egészet megpróbálja úgy beállítani, mintha a kormány az utolós pillanatig, ereje minden megfeszítésével próbálta volna átnyújtani az Embereknek az új autópályát, csak hát sajnos az Unió gáncsoskodása miatt ez nem sikerült.

Európai Bizottság  » Altus  » Gyurcsány  » Demokratikus Koalíció

Lázár szerint ilyen egyszerűen leírható az uniós pénzek mozgása, és az Altus-ügyet - mellyel kapcsolatban Dobrev Klára mások mellett Lázár Jánost is beperelte - jó lenne minél hamarabb tisztázni a Bizottsággal, ezért kedden fog leülni tárgyalni. Azt ügyesen megkerülte, hogy akkor a kormány ténylegesen milyen intézkedést akar foganatosítani a DK-val szemben.

Később erre a feljelentést másképp is véleményezte:

Apró elvtárs családja hasonlít a Bourbonokhoz: semmit nem tanultak és semmit nem felejtettek.

Támadás a közbiztonság ellen

Miután a halálbüntetés ügyében zsákutcába tolatott a kormány, Lázár most ügyesen felmelegítette a tavaly már lezárt Magyar-ügyet is. Magyar László 21 rendbeli erőszakos bűncselekmény - köztük emberölés - miatt tényleges életfogytiglant kapott Magyarországon. Ezt az ítéletet azonban a strasbourgi Európai Bíróság megsemmisítette

Az Európai Bíróság támadást indított a tényleges életfogytiglan magyar gyakorlata ellen, és ez veszélyt jelent a magyar közbiztonságra nézve.

Ezért a magyar parlament még novemberben megváltoztatta a Btk-t, de ne gondoljon óriási könnyítésre: 40 év után lehet kegyelmi kérvényt benyújtani (a tényleges kegyelemre egyébként a jelenlegi statisztikák alapján nincs nagy esély).

Lázár ezzel szemben mintegy jelenidőben beszélve a konfliktusról, a "magyar büntetőpolitika fellazításá"-val vádolja az EU-t. Elmondja, jelenleg is 53 ember ül tényleges életfogytig tartó börtönbüntetését töltve. Lázár a közbiztonság javulásának kulcselemeként tekint a szigorra, például arra, hogy egyharmadával nőtt a börtönben ülők száma.  

Tarlós rácsapott a kezére

Lázár nem akarja bármilyen formában kommentálni Tarlós metrófelújítási projektjét, mivel akárhányszor beleszólt a munkájába, 

a főpolgármester mindig rácsapott a kezemre

És végül ezt a kérdét egy gulyásleves mellett megbeszélték. Hevesen cáfolta, hogy bármikor is miniszterelnök akarna lenni (ez most Orbán székesfehérvári nyilatkozata kapcsán merült fel kérdésként, a miniszterelnök ugyanis bejelentette, hogy nem akar köztársasági elnök lenni)

minél közelebb kerülök a miniszterelnöki munkához, annál távolabb kerülök a miniszterelnöki ambíciótól.

A kormányátalakítási spekulációk mögötti személyes ellentétekről szóló spekulációkat azonban elhessegette:

Kávéházi ország vagyunk

Majd hosszasan értekezett arról, hogy ő már a jelenlegi feladatainak is örül, de azért vannak ambíciói is.

Ettől szalad meg a vizes-vébé költségvetése

A miniszter kérdésre válaszolva azt mondta, a vizes-vébé rendezési költsége azért nőtt meg hipp-hopp 49 milliárd forintra,

mert hirtelen több évnyi liszenszdíjat kell befizetni.

Azaz a 2022-ig esedékes díjakat a verseny időpontjáig 2017-ig kell egy összegben befizetni. Korábban még a margitszigeti építkezéshez kapcsolódó projektekkel, így az új gyalogoshíddal, a pesti rakpart egy részének rendezésével, illetve gyalogos- és kerékpárutak építésével indokolták a költségnövekedést (ami egyébként fű alatt jelent meg a Magyar Közlönyben)

A zavart növeli, hogy később Giró-Szász András liszensz helyett a megnövekedett beruházásokról kezd el beszélni.

Jó lenne, ha Gömöri lemondana végre

Lázár a múlt hetihez hasonlóan elég egyértelműen nyilatkozott a Paralimpiai Bizottság vezetőjével kapcsolatban. Leszögezi, hogy Gömöri Zsolt jelenleg csak árt az egész ügy tisztázásának, és jobban tenné, ha lemondana, és ezt követően tisztújítást tartana a szervezet.

A költségvetés

Lázár szerint Európában is egyedülálló, hogy egy kormány ilyen hamar a nyilvánosság elé tárja a költségvetés tervezetét. A korai költségvetésre való törekvésnek azonban csak akkor van értelme, ha még a nyári szünet előtt elfogadják a költségvetést. Itt Lázár odaszúrt az ellenzéki pártoknak is:

Az ellenzék felkészületlen, és nem is tud érdemben hozzászólni 

Itt Lázár a bóvli kategóriából való elmozdulást várja, miután a Fitch pozitívra javította Magyarország államadós-osztályzatainak kilátását.

Ötmillió munkahely

A Bizottságnak ötmillió munkahelyet ígért a kormány 2020-ig, ezt a vállalást teljesíteni is fogja. Lázár érzi, hogy a munkahelyteremtés kapcsán a közmunkát is magyaráznia kell, ezt úgy teszi, hogy bizonygatja, a közfoglalkoztatás nélkül is növekedett a munkahelyek száma. Érdekesség, hogy a pont a Bizottság pont a közmunkát rossz tendenciának tartja, ráadásul Czomba Sándor azt nyilatkozta a minap, hogy hosszú távon nem is akarják fenntartani a közfoglalkoztatást. Az ellen a jól megalapozott gyanú ellen is érvel, hogy márciustól drasztikusan leépült a segélyezési rendszer (ez a mi gyanúnk is egyébként), mondván, csak letisztult a rendszer hatféle támogatási formára, és jelenleg is 530 ezer segélyt utal el a kormány a járási kormányhivatalokba.

Átalakul a közmunka

A közfoglalkoztatotti jogviszony nem szakad meg, csak felfüggesztődik, ha a közmunkás maximum 120 napig idénymunkát vállal. Orbán Viktor kérésére a jövőben a járási hivatalok ezentúl munkaközvetítőként is el fognak járni, a közfoglakoztatottaknak a helyi cégeknél ajánlanak fel munkát,

ha ezt a munkát nem fogadja el, elveszti a közfoglalkoztatotti státuszt.

Menekültbázisok az Unió határain kívül

A jövő heti kormányülésen kerül napirendre a Bizottság bevándorlással és kvótarendszerrel kapcsolatos előterjesztése. A kormány továbbra is elutasítja a rendszert, mivel "tervezhetetlen és átláthatatlan", amire azt a példát hozza fel, hogy míg korábbban 300 körüli számról volt szó, ez mostanra már 1100-ra növekedett.

Lázár szerint Magyarország ahhoz a több országban megfogalmazódott tervhez csatlakozna, miszerint az EU-n kívül fogadópontokat kell kialakítani, és az ottani enklávékban elbírálni a bevnádorlást. Megint leszögezi, hogy a kormánynak nem a politikai menekültekkel van baja, hanem a gazdasági bevándorlókkal. 

Tapadunk a finn modellhez

Lázár semmi újdonságot nem mond el Pakssal kapcsolatban, de azt nagyon erősen megígéri, hogy

minden ugyanazon forgatókönyv szerint zajlik, mint Finnországban