Káromkodásba fulladt a vita a Jobbik EU-álláspontjáról

2015.06.01. 12:19
Vona Gábor a parlamentben tisztázta, hogy a Jobbik nem akar kilépni az EU-ból. A 2012-es EU-s zászlóégetést viszont akkor vállalható dühkitörésnek tartja. A fideszes L. Simon László szerint Vona kaméleoni szerepet vesz fel, és nem vállalja a felelősséget, mint a Népszabadság főszerkesztője. B... meg, válaszolta neki egy képviselő.

Egyetlen izgalmasabb felszólalás volt napirend előtt a parlamentben hétfőn. Vona Gábor pártelnök kért szót, hogy tisztázza a Jobbik álláspontját arról, kilépnének-e a jobbikosok az Európai Unióból.

Vona Gábor álláspontja az EU-ról 2015. június 1-jén így foglalható össze:

  • A Jobbik nem akar kilépni az EU-ból. Csak a csatlakozási szerződést módosítanák, illetve népszavazást szeretnének. 
  • David Cameron brit kormányfő is hasonlót gondol, tehát Vona szerint ez egy „legitim álláspont, nem példátlan Európában”.
  • A Fidesz csak hitelteleníteni akarja a Jobbikot, amikor Orbán Viktor azt mondja, hogy a Jobbik kilépne az EU-ból. Ehhez nyilatkozatokat keresnek a múltból, és az EU-zászló elégetését hozzák példaként (Novák Előd alelnök egy Jobbik-tüntetésen 2012 januárjában égette el nyilvánosan a zászlót).
  • Vona Gábor a zászló felgyulladásáról beszélt. Szerinte ez akkoriban az EU kötelezettségszegési eljárásai miatt „vállalható, jogos dühkitörés volt”. Szerinte a fideszes Boldog István vagy L. Simon László is felháborodott akkoriban (nem egyértelmű, miért éppen őket említette Vona).
  • „A lényeg nem a zászlóégetés, egy nemzet zászlaját nem égetné el a Jobbik, hanem az, ami a programban van.” A Jobbik a csatlakozási szerződést módosítaná, „a nemzetállamok Európáját akarja az Európai Egyesült Államok helyett”.
  • A különbség a Fidesz álláspontjától: „a Jobbik szerint a szerződés így, ahogy most van, nem jó, a Fidesz véleménye, minden jó, ahogy van ezen belül kell vitákat folytatni”.

Vona és a Népszabadság főszerkesztője

Vona Gábor felszólalása után L. Simon László, a Miniszterelnökség államtitkára következett. L. Simon folyamatos bekiabálások között tudta elmondani válaszát. Az államtitkár üdvözölte, hogy Vona nem akar kilépni az EU-ból, de meglepi a Jobbik „állandó színeváltozása”:

ez nem damaszkuszi út, ez a kaméleoni szerepnek a felvétele.

L. Simon elképesztő eufemizmusnak tartotta, hogy Vona az EU-zászló felgyulladásáról beszélt. „Mi történt, nagyítót tartott fölé valaki?” – kérdezte. Szerinte ez azt jelenti, hogy Vona nem vállalja a felelősséget a történtekért.

Az államtitkár meglepő módon Murányi Marcell, a Népszabadság lemondott főszerkesztőjének esetéhez hasonlította a dolgot. Amikor ugyanis Murányi azt írta egy közleményében, hogy „része volt a biciklis balesetében”, L. Simon szerint ez ugyanúgy a felelősség nem vállalása. (Igaz, Murányi lemondott, miután kiderült, hogy az elütött kerékpáros meghalt.)

„Az a zászló nem felgyulladt, önök felégették” – jelentette ki L. Simon, amire nagyon hangos kiabálás kezdődött. A közvetítésen nem lehetett hallani, mit kiabálnak a jobbikosok, de L. Simon kérte, hogy jegyzőkönyvezzék az elhangzottakat:

úgy kezdődött b..., úgy folytatódott, hogy meg.

De nem derült ki, melyik képviselő káromkodott.

L. Simon szerint a Jobbiknak válaszolnia kellene, milyen ügyben akar csatlakozási szerződésmódosítást, és miről akar pontosan népszavazást. Vona azonban a parlamenti szabályok szerint erre már nem válaszolhatott.