Piroska
-12 °C
-2 °C

Nem találta meg a rendőrség Mészáros Lőrinc Kiss Szilárddal közös oroszországi cégét, amit az Index egyszer már megtalált

D KOS20141118046
2015.06.01. 14:23
Sem a 80 milliós betéti megtakarítás csökkenése, sem a letartóztatott agrárdiplomatával, Kiss Szilárddal közös, a vagyonnyilatkozatból kifelejtett orosz cég nem kelti bűncselekmény gyanúját.

Bűncselekmény gyanújának hiánya miatt az Atv.hu szerint a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság elutasította azt a feljelentést, amit Tényi István fideszes képviselő tett, amiért

  • Mészáros Lőrinc  2014-es vagyonnyilatkozatában az előző évihez képest 700 millió forintos betéti megtakarítása 620 millióra csökkent, és Tényi szerint Mészáros ezzel nem tudott elszámolni, illetve
  • az Index Kiss Szilárd és Mészáros Lőrinc kapcsolatáról szóló cikke miatt, melyben egy olyan orosz Mészáros-cégre bukkantunk, melyet a polgármester nem szerepeltetett vagyonnyilatkozatában.

A rendőrség ugyanis nem találta meg Mészáros orosz cégét, pontosabban a Bisnode D&B Magyarország Kft. által működtetett Külföldi cégminősítő céginformációs rendszer adatbázisában nem bukkantak rá a Magyar Kft. („МАДЬЯР”) elnevezésű társaságra. A rendőrség válasza szerint

az internetes sajtóanyagban szereplő cirill betűs, – hiányos, valószínűsíthetően cégnyilvántartási – adatok hitelességét alátámasztó tények, adatok beszerzésére tett egyéb intézkedések eredményre nem vezettek.

Az „adatok beszerzésére tett egyéb intézkedések″ során egyébként az Indexhez nem érkezett semmilyen megkeresés a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányságtól.

Milyen orosz cég?

A Magyar Kft.-t 2012. november 29-én alapították, a cégben tulajdonostársak a korrupciós ügyben letartóztatott volt agrárdiplomata, Kiss Szilárd mellett egy orosz nő és Mészáros Lőrinc. A felcsúti polgármester az Indexnek akkor azt mondta, bacont akartak exportálni, de az üzlet meghiúsult.

Arról, hogy Kiss Szilárd is tulajdonosa a cégnek, állítása szerint nem tudott, ahogy arról sem, hogy ő maga is még mindig az: Mészáros Lőrinc nekünk azt állította, már 2013-ban eladta a cégrészét.

Csakhogy a 2015. márciusi orosz cégnyilvántartási adatok szerint Mészáros még akkor is tulajdonos volt, az az orosz nő pedig, akinek állítása szerint 2013-ban eladta a saját részét, a dokumentumok alapján csak 2014 júliusától bukkan fel tulajdonosként a Magyar Kft.-ben.

Számos oka lehet

A veszprémi rendőrségnek nemcsak a vagyonnyilatkozatból kifelejtett, az orgoványi takarék pénzének lenyúlása miatt letartóztatott Kiss Szilárddal közös orosz cég nem volt gyanús, de az sem, hogy Mészáros 2013-as 700 millió forintos betéti megtakarítása 80 millió forinttal csökkent a következő évre.

Szerintük emögött számos ok húzódhat meg, nem kell rögtön bűncselekményre gyanakodni:

a 80 millió forintos betéti megtakarítás csökkenés nem kelti annak gyanúját, hogy a vagyonnyilatkozat valótlan adatokat tartalmazna, ugyanis számos oka lehet a pénzösszeg vagyonnyilatkozatban fel nem tüntetésének, amely lehetőségek bűncselekmény gyanúját nem keltik.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.