A Holt-Tiszába menekült egy szír a rendőrök elől

2015.06.03. 07:36 Módosítva: 2015.06.03. 07:37

Helikopterrel, csónakokkal és búvárokkal is keresték azt a szír menekültet, aki a múlt héten a magyar rendőrök elől a vízbe menekült a Fehérpart-szilvási Holt-Tiszánál, írja a Délmagyarország.

A rendőrök hat szír menekültet is elfogtak a folyóparton, hetedik társuk azonban "a vízbe gázolt, majd nem sokkal később eltűnt." Egy, a környéket jól ismerő horgász szerint a víz nem túl mély, fejig ér, de az alja nagyon iszapos, "ha valaki bepánikol, könnyen bajba kerülhet". A katasztrófavédelem és a polgárőrség is késő estig kutatott egy 600 méteres partszakaszon, de nem találtak rá.

Négy éve gyilkolják a szíreket

Szíriában 2011 márciusa óta polgárháború zajlik, a civil lakosságot Bassár el-Aszad rezsimje és az ország egy jó részét uraló Iszlám Állam is folyamatosan és szisztematikusan gyilkolja. 2015 áprilisáig a becslések szerint több mint 310 ezren vesztették életüket, 6,5 millióan kényszerültek elhagyni otthonukat és 4 millióan menekültek el az országból. A szír menekültek jó része a környező országokban, Törökországban, Libanonban, Jordániában, Irakban, Egyiptomban próbálja átvészelni a háborút.

A Délmagyarország szerint a kutatás során a nádassal sűrűn benőtt folyóparton nem találtak olyan nyomot, ami alapján a migráns élve jutott ki a 16 fokos vízből. A migránsok azt mondták a hatóságoknak, társuk elindult visszafele Szerbiába, a rendőrség szerint az eddigi információk alapján az a legvalószínűbb, hogy sikerült visszaszöknie a zöldhatáron.