A kokainvád betett a szombathelyi Fidesznek

2015.06.03. 15:51
Frissebb (1)
A helyi fideszes vezetők kicsapongó életmódja és megbotránkoztató viselkedése miatt a kormánypárt országos választmánya feloszlatta a szombathelyi pártszervezetet. A Kövér László által aláírt oszlatási határozat szerint a szombathelyi vezetőkre a város fideszes polgárai is nagy számban panaszkodtak.

Az Index információi szerint a Fidesz országos választmányi elnöksége április végén feloszlatta a párt szombathelyi szervezetét.

Az oszlatást eddig nem jelentették be, korábban a Nyugat.hu is hiába kért információt a szervezet pillanatnyi jogállásáról. A szombathelyi székhelyű lapnak a múlt héten egyik olvasója jelezte, hogy a Fidesz-tag szomszédját pártaktivisták keresték fel, és részletesen tájékoztatták arról, mit kell tennie, hogy párttagságát megtarthassa. Kérdéseikre a Fideszből nem kaptak választ.

Úgy tudjuk, a döntés április 29-én született meg, és Hende Csaba honvédelmi miniszter, a Fidesz szombathelyi választókerületi elnöke tett rá javaslatot a választmánynak.

A Kövér László választmányi elnök által szignált határozat indoklásában azt írják, azért volt szükség az oszlatásra, mert a helyi Fideszben uralkodó már állapotok veszélyeztették a párt 2018-as választási esélyeit.

A választmány úgy látta, hogy meghatározó szombathelyi pártvezetők, akik a korábban város irányításában is szerepet játszottak, kicsapongó életmódjukkal és megbotránkoztató viselkedésükkel rossz fényt vetettek a szombathelyi, sőt az országos Fideszre is.

itt ült

A határozat nem mondja ki, de céloz az egy éve kirobbant drogbotrányra is. 2014 tavaszán egy titokban készül videó alapján kokainfogyasztás gyanújába keveredett a város korábbi alpolgármestere, Lazáry Viktor. A választmány szerint a „számos találgatással övezett, feltételezhető ügyek” a szombathelyi polgárokat is zavarta, és emiatt nagy számban panaszkodtak a választókerületi elnöknél. Az „ügyekben” érintett politikusok befolyása azonban továbbra is megmaradt, ezért a szervezet működése hiteltelenné vált, ellehetetlenült, és a helyi elnökségét sem sikerült megválasztani.

Szombathelyen nem először kell az országos pártközpontnak kemény kézzel belenyúlnia a helyi csoport működésbe. 2003-ban azért oszlatták fel a városi pártszervezetet, mert súlyos személyi ellentétek alakultak ki a tagságon belül.

A baloldallal ellentétben a Fidesz képes a megújulásra - mondta Hende Csaba az oszlatásról az Indexnek. A választókerületi elnök szerint minden szervezet életében szükség lehet a megújulásra, ez Szombathelyen már 2014 nyarán a korábbi csoport működésének felfüggesztésével el is kezdődött. Hende szerint a szervezet, amelynek újjászervezését ő irányítja, a jövőben is szolgálni tudja majd a szombathelyiek érdekérvényesítését.