Kihallgattak egy Illatos úti gyanúsítottat

2015.06.03. 19:18

Gyanúsítottként hallgatott ki egy embert a rendőrség a Budapesti Vegyiművek Illatos úti gyártelepén tárolt veszélyes hulladék miatt indult eljárásban - közölte a rendőrség kommunikációs szolgálata az MTI érdeklődésére szerdán.

A Magyar Nemzet írt arról, hogy a Baranyi Krisztina (Együtt) kerületi önkormányzati képviselő feljelentése alapján indult eljárásban valakit gyanúsítottként hallgattak ki. Az Együtt ferencvárosi képviselője azért fordult a hatóságokhoz, mert kiderült: annak ellenére szivárog a veszélyes hulladék a talajba és a levegőbe, hogy a budapesti üzem működése hét éve leállt.

A Magyar Nemzetnek a rendőrség nem árulta el, kit gyanúsítanak. Azt írták: keresték az ügyben Varjú Attilát, a felszámolót, de ő tagadta, hogy őt hallgatták volna ki.

Az MTI megkeresésére a rendőrség közölte: hulladékgazdálkodás rendje megsértésének megalapozott gyanúja miatt folytatott eljárásban mostanáig egy embert hallgattak ki gyanúsítottként. Ugyanakkor azt is mondták, hogy idén április 21-én a BRFK Különleges Ügyek Főosztálya környezetkárosítás és hulladékgazdálkodás rendjének megsértésének gyanúja miatt is nyomozást indított ismeretlen tettes ellen.

Április 28-án előzetes laboreredmények mutatták ki, hogy a Budapesti Vegyiművek Zrt. Illatos úti telephelyén a különböző veszélyes anyagok jelenléte a talajban megközelíti az egészségügyi határértéket. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter ezután azonnali helyszíni vizsgálatot rendelt el a telephelyen, ahol mintegy 2800 tonna hulladékot helyeztek el illegálisan. A kormány hétfőn jelentette be, hogy a közvetlen környezeti veszélyt jelentő több mint ezer hordót elszállították.