Semjénnek megint nem volt igaza: ismét bundázott állampolgárság miatt nyomoznak

2015.06.03. 19:58

A Készenléti Rendőrség embercsempészet és közokirat-hamisítás megalapozott gyanúja miatt nyomozott egy 48 éves nő és társai ellen. 

A gyanúsítottak - egy Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei okmányiroda munkatársaiként - 2011. és 2015. között pénzért, közvetítők segítésével magyar állampolgársági papírokat intéztek el olyanoknak, akik amúgy ezekre nem voltak jogosultak. Így 55 ember jutott jogosulatlanul magyar okmányokhoz.

A nyomozók június 3-án öt embert fogtak el és hallgattak ki gyanúsítottként, közülük kettőt bűnügyi őrizetbe vettek. A további eljárást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda folytatja.

Ez már a második hasonló eset csak a közelmúltból. Egy hónapja Dombrádon nyolc embert tartóztattak le szintén azért, mert pénzért adták a kettős állampolgárságot külföldieknek.

Semjén szerint a világ

A kettős állampolgárság intézményét övező korrupcióról, és az egész honosítási rendszer átgondolatlanságáról az Index írt először lelepzező cikksorozatot. Cikkeink rámutattak, hogy a határon túl egész csoportok szakosodtak az EU-s állampolgárságot biztosító papírok elintézésére, itthon pedig a bénán összerakott törvénynek köszönhetően állami hivatalnokok keresnek sokat a csaláson. Miközben az egészben éppen azok járnak rosszul, akikért elvileg a rendszert kitalálták: a határon túli magyarok.

A kormány részéről akkor Semjén Zsolt válaszolt, aki szerint ilyen ügy nincs, mindez csupán baloldali propaganda.