Palkovics: A Corvinus pesti és budai felének semmi köze egymáshoz

2015.06.04. 12:44 Módosítva: 2015.06.04. 23:44

Senki nem akarja feldarabolni a Budapesti Corvinus Egyetemet vagy eladni a Villányi úton lévő budai campust, az egyetemnek azonban tennie kell valamit, hogy optimálisabban működjön, értesüléseink szerint erről beszélt Palkovics László felsőoktatási államtitkár kedden a Budapesti Corvinus Egyetem vezetőivel. 

Palkovics szerint az egyetem vezetése teljesen megalapozatlan módon esett pánikba, amikor néhány héttel ezelőtt a budai campus feldarabolásáról szóló rémhírek elterjedtek. Az ijedtség és a félelem elmúltával az államtitkárság most azt szeretné, hogy az egyetem végre optimalizálja a működést. Ezzel ugyanis vannak gondok. 

Az államtitkár az Index kérdésére erről azt mondta: nincs baj a budai campuson folyó képzésekkel. Tájépítészeti kar csak itt van az országban, az élelmiszertudományi képzés az egyik legjobb, és a kertészmérnöki képzés is színvonalas. Palkovics azonban úgy látja, hogy "a Corvinuson az integráció szintje nulla", azaz a nem is olyan nagy távolságban lévő pesti és budai rész alig működik együtt (a volt Kertészeti Egyetem Budán működő karai 2003-ban csatlakoztak a Corvinushoz, addig a Szent István Egyetemhez tartoztak). Pedig az egyetemek egyesülésének épp az volna az értelme, hogy a párhuzamosságok megszűnjenek, és a különböző helyeken működő egységek kihasználják a szinergiákat. 

Információink szerint Palkovics a keddi találkozón több kérdéssel szembesítette az egyetem vezetőit. Miért van külön nyelvi központ Pesten és Budán is? Miért van ökológiai tanszék Budán, és miért van emellett a Corvinus Gazdálkodástudományi Karának Pesten egy Környezettudományi Intézete? Vagy miért van külön Budán Kertészeti Gazdaságtan Tanszék egy olyan egyetemen, amely Magyarország legszínvonalasabb gazdasági- és menedzsment-képzéseit végzi a pesti oldalon? Mit akar kezdeni az egyetem a lerobbant épületekkel? Hogy lehet, hogy a budai részt csak a pesti oldalon keletkezett bevételekből lehet fenntartani?  

"Senki nem akarja bántani a Corvinust, senki nem akarja eladni az épületeket, de az egyetem vezetésének lépéseket kell tennie a szervezet optimalizálására", mondta az államtitkár. Palkovics szerint erre a megoldást nem az államtitkárság fogja megmondani, ez az egyetem belügye. Az államtitkár szerint a megoldások skálája széles: a Corvinus és a Műegyetem újraegyesítését jelentő József nádor egyetem terve is egy lehetséges megoldás, de az is jó, ha a mostani intézményi szerkezet működését optimalizálja az egyetem vezetése.

Palkovics szerint bizonyos esetekben az egyetemek integrációja kifejezetten jól sikerült, más esetekben (például a Nyugat-magyarországi Egyetemnél) ennek eredménye kérdéses. "A cél soha nem önmagában az összevonás vagy a szétdarabolás, hanem az, hogy egy intézmény minőségi képzéseket nyújtson és hatékonyan működjön" - mondta kérdésünkre Palkovics. 

Az államtitkár kérdésünkre azt mondta: a felsőoktatási stratégia valóban azt tartalmazza, hogy az országban négy nagy agrárképzési centrumot szeretnének létrehozni. Ez azonban nem jelenti feltétlenül azt, hogy emiatt egyetemeket kell szétdarabolni, például a Corvinus agrárképzéseit a gödöllői Szent István Egyetemhez vagy máshova csatolni. Az agrárcentrumok úgy is megvalósulhatnak, ha az egyetemek egy-egy térségben végre elkezdenek együttműködni egymással, mondta Palkovics. Az államtitkár szerint az is egy jó példa, hogy a mosonmagyaróvári Mezőgazdaság-és Élelmiszertudományi Kar ki szeretne válni a Nyugat-magyarországi Egyetemből, mert a Széchenyi Egyetemhez csatlakozva új struktúrában szeretnék továbbfejleszteni az élelmiszeripari képzést.