Tarlós: A sztrájk nem egy atomháború

2015.06.04. 11:06

Egy kétnapos sztrájk nem a világ vége. Én is jobban örülnék neki, ha nem lenne, de ne csináljunk már úgy, mintha az atomháború tört volna ki.

− mondta Tarlós István főpolgármester ma reggel a TV2 Mokka című műsorában. A BKV szakszervezetei ugyanis sztrájkot helyeztek kilátásba, ha nem sikerül megegyezni a menedzsmenttel a dolgozók béremeléséről.

Tarlós szerint a döntés a menedzsment joga, nem az övé, persze érthető, ha a véleményét megkérdezik, hiszen a cég a város pénzével gazdálkodik. Elmondta, béremelési ajánlata volt eddig is a menedzsmentnek, két és fél százalékos, plusz cafetéria, de nem könnyű a megegyezés.

Lehet sztrájkolni, engem különösebben nem is zavar a dolog, demokratikus alapjog.

− mondta Tarlós, de hozzátette, hogy az alapszolgáltatást akkor is nyújtania kell a cégnek, mert annak megszegése már "BTK-s", 

szóval az élet nem áll meg a városban ha sztrájk van, akkor sem.

Tarlós szerint a menedzsment bérajánlatát el lehet utasítani, lehet sztrájkolni, de akkor fenn áll a veszélye, hogy nulla százalék fejlesztés lesz a BKV-nál, plusz nem tudja, hogy meddig tudja tartani, hogy a teljes buszágazatot ki ne szervezzék. Hozzátette, vannak nagyon „épeszű és konkstruktív" szakszervezeti vezetők, és lehetséges hogy a megoldás közel van.

A kérdésre, hogy igaz-e hogy megzsarolta a BKV-sokat azzal, hogy ha sztrájkolnak, akkor nem lesz béremelés, Tarlós azt válaszolta:

a menedzsmenttel együtt mondtuk el, hogy demokratikus alapjog az is, ha elmarad egy béremelés. Mert mondjuk küzdünk a BKV, mint hosszú ideig nem éppen kiválú morális szinvonalú, és jó teljesítményt nyújtó eladósodott cég finanszírozásáért.

Szerinte már az sem normális, hogy húsznál is több szakszervezet van a BKV-nál, és ezek egyáltalán nem egységesek. 

Jó lenne, ha a legszélsőségesebb, érdekvédőnek mondott, nem rosszul fizetett szakszervezeti vezetők is a realitásokat vennék figyelembe, és nem a húrt feszítenék feleslegesen a végsőkig

−mondta végül.