Orbán: Jó tapasztalataink vannak a puccsistákkal

D MTZ20150605026
2015.06.05. 13:47

Az egyiptomi állami delegáció látogatásának végén közös sajtótájékoztatót tartott Orbán Viktor miniszterelnök és Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfő. A két ország közötti kormányzati és belügyi együttműködésről szóló nyilatkozatok mellett 700 vasúti kocsi vásárlásáról is előzetes megállapodás született.

A sajtótájékoztató legérdekesebb része az volt, amikor Orbán Viktor tárgyalópartnerét, Egyiptomot és magát az iszlámot méltatta. A helyzet politikailag két szempontból pikáns. Egyrészt javában zajlik a kormány bevándorló- és multikulturalizmus-ellenes kampánya, ami iszlám országokból érkezőket is érint.

És az is kényes ügy, hogy mielőtt megnyerte a 2014-es elnökválasztást, esz-Szíszi 2013-ban katonai puccsal döntötte meg Egyiptom első demokratikusan választott államfőjét, Mohamed Murszit. A hadsereg támogatta kormány azóta is szisztematikusan üldözi Murszi híveit, akiket a belügyi szervek gyakran megkínoznak, és több tucat esetben agyon is vertek.

Orbán egy „különleges ország különleges vezetőjének” nevezte esz-Szíszit. Először az országról beszélt: Egyiptom nélkül nincs stabilitás az arab térségben, és a távolságok lerövidülése miatt ezért Európában sem. Orbán ezután arról beszélt, hogy kormánya hisz a kulturális diverzitásban, a különbözőséget, sokszínűséget Isten adományának tekinti, amit tisztelni kell.

Amikor egy iszlám országról beszélünk, Orbán szerint mindig a tisztelet hangján beszélünk. Ennek megfelelően nagyon óvatos hangot ütött meg: mint mondta, a nyugati világban eredményes társadalomszervezési módszerek nem biztos, hogy máshol is alkalmazhatók. Nem vagyunk demokráciatanárok, erről minden nép maga dönt – fogalmazott. Orbán szerint sok helyen félnek az iszlámtól, de Magyarország nem ilyen. Az iszlámot az emberiség egyik nagy szellemi alkotásának nevezte, ami emberek százmillióit segíti hozzá, hogy az emberi élet magasabb értelméhez jussanak hozzá.

Ezután deklaráltan a hazai nyilvánosságnak címezve kijelentette, hogy „nem ódzkodunk a katonaemberekből lett vezetőktől”. Mint mondta, jól emlékszik azokra az időkre, amikor „a magunkfajta, akár nyápicnak is nevezhető civilektől kemény kezű katonák vették át a hatalmat, hogy az országot megmentsék”. Legyenek ugyanolyan jó tapasztalatai a katonákkal Egyiptomnak, mint Magyarországnak – fejezte ki a reményét.

Esz-Szíszi eredményesnek nevezte budapesti tárgyalását, elismeréséről biztosította Orbán Viktort és a magyar népet, melynek külön gratulált „csodálatos és varázslatos” vezetéséhez. Az is kiderült, hogy a tárgyalásokon a líbiai, szíriai, és iraki konfliktusok témáját is érintették, és nagyon gyakran hasonló, vagy azonos álláspontot képviseltek.