Hungarista zászlót vittek a Jobbik megemlékezésére

2015.06.06. 13:07

A magát hungaristának tartó Pax Hungarica Mozgalom zászlója is feltűnt a Jobbik pénteken Tatabányán tartott Trianon-megemlékezésén - írta az Atv.hu. A meghívó szerint az esemény fő szónoka Z. Kárpát Dániel, a Jobbik parlamenti képviselője volt.

A lap olvasója által készített képen látszik az egykori Nyilaskeresztes Pártéra emlékeztető zászló. A Pax Hungarica egy 2008. január 26-án alakult, nem bejegyzett, hungarista szervezet, amely Szálasi Ferenc hungarista ideológiáját vallja magáénak - írta az Atv.hu.

A mozgalom hivatalos zászlaját vörös alapon, fehér háttérrel a mozgalom zöld, csúcsára állított négyzetben álló nagy ezüst H betűt formázó emblémája, ettől jobbra kilencszer vágott mező (öt vörös és négy fehér sáv) alkotja. A Szálasi Ferenc vezette Nyilaskeresztes Párt zászlója ettől annyiban különbözött, hogy a zászló bal oldalán a vörös alapon fehér háttérben zöld nyilaskereszt helyezkedett el és azon volt látható a fehér H betű.

A Jobbiknak nincs köze hozzá

Kerestük a Jobbikot, hogy mi a véleményük a hungarista mozgalom jelenlétéről a megemlékezésen. A párt azt válaszolta az Indexnek, hogy nincs köze a Pax Hungarica Mozgalomhoz, semmiféle kapcsolatban nem állnak velük.

"Rendezvényeink, különösen az össznemzeti tragédiát érintő, a Trianon-emléknap nyitott minden érdeklődő számára, de felkérjük őket, hogy más szervezetek jelképeit ne használják a rendezvény ideje alatt. Mivel a zászló önkényuralmi jelképet nem tartalmazott, hatósági fellépésre nem volt mód a szervezők részéről" - írta a párt.