A rendőrség hivatalosan figyelte a plakátokat

2015.06.07. 15:59
Kitört a plakátháború: a nemzeti konzultáció bevándorlással és terrorizmussal kapcsolatos kérdéseihez gyártott plakátokat nem szeretik ez ellenzéki pártok, közülük többen is azok átfestésére buzdítottak. Már az első plakátok megjelenése után szinte azonnal átfestettek egyet, tegnap éjjel pedig a rendőrség bevitte az Együtt aktivistáit, akik a budapesti Gundel étteremnél leszaggatták az egyik plakáton. A rendőrség saját dokumentuma szerint olyan nem civil ruhás rendőrökkel figyelik a plakátokat, akik saját válaszaik szerint mégsem fedetten dolgoznak. Az elkapott rongálók már szabadlábon vannak, de szabálysértési eljárás indult, és a Fidesz is feljelentett bűncselekményre buzdítás miatt.

Az együtt aktivistái június hatodikán éjjel leszaggatták a Gundel étteremnél lévő nemzeti konzultációs plakátot, amiért bevitték őket, de végül szabad lábon távozhattak, szabálysértési eljárás indult ellenük. Korábban a párt azt ígérte, ha tényleg megjelennek az utcákon az akkor még csak a nyomdában lévő plakátok, fellépnek ellenük. 

Rendőrök figyelik a plakátokat, de nem úgy

Az Együtt birtokába jutott dokumentum szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányság Kiemelt Ügyek Főosztálya civil ruhás rendőröket küldött a Nemzeti Konzultáció plakátjainak megfigyelésére, miután a párt korábban jelezte, hogy leszaggatják majd a bevándorlás ellenes plakátokat.

"[...] alosztályvezető őrnagy utasított bennünket, hogy sötétedés követően Budapest XIV. kerületében található Gundel étterem környékére, és ott keressünk egy Nemzeti konzultáció a bevándorlásról és a terrorizmusról felirattal fémjelzett plakátot, és azt tartsuk szemmel oly módon, hogy rendőri mivoltunk rejtve maradjon" – derül ki a 2015. 06. 07-én az előző napról készült rendőri jelentésből. 

A rendőrség viszont kérésünkre nem erősítette meg, hogy civil ruhások figyelnék a plakátokat. Pontosan ezt írták kérdésünkre:

Nem. A rendőrség a jogszabályok alapján rendelkezésére álló erők és eszközök alkalmazásával eleget tesz az Alaptörvényben rögzített feladatának.

Ez valószínűleg azt jelenti, hogy nem fedett nyomozókról, rendőrökről van szó, nem fedett akciót végeztek, egyszerű rendőrök, akiket megkértek arra, hogy próbáljanak nem feltűnően viselkedni. Az Alaptörvényben bűnmegelőzési feladatokat is bíznak a rendőrségre, így ez olyan széles kategória, hogy bármi belefér, így tényleg figyelhetik erre hivatkozva a plakátokat. 

Kik támogatják a plakátok átírását?

IMG-20150607-01152 2

Az előzmény a dokumentum szerint az volt, hogy a XIII. kerületben hasonló plakátot rongáltaik meg. A szövegből az is kiderül, hogy még két másik egység is figyelte a plakátokat a III. kerületben. A rendőrök lerakták a rádiót és az autót, elvegyültek a tömegben, így vették észre az éjjeli plakátrongálókat.

Az Együtt aktivistáinak tevékenysége, és a Munkáspárt 2006 kétezer forintos felajánlása mellett különböző nyilatkozatok alapján a plakátok módosítását támogatja az MSZP és a DK is.

Kik fújták le a plakátokat?

Az Együtt aktivistái vállalták, hogy ők rongálták meg a budapesti Gundel étterem közelében lévő nemzeti konzultációhoz kapcsolódó idegenellenes plakátot. Az első rongálás azonban már péntek éjjel megvolt, ezt nem az együtt aktivistái követték el.

Az Együtt közleménye szerint nemcsak a szombat éjjel igazoltatott, majd bevitt hat aktivista változtat a plakátokon, több csapatuk is foglalkozik ezzel. Ezen kívül ismeretlenek internetes térképen gyűjtik azokat a helyeket, ahol ilyen plakátok láthatóak, és külön jelzik azt is, hol módosította már valaki azokat.

Milyen büntetést kaphatnak a rongálók?

A rendőrség hivatalos válasza a Büntető Törvénykönyvet veszi alapul, ez alapján amennyiben az elkövetési érték 50 ezer forint alatt van, szabálysértés, felette, bűncselekmény miatt indítanak eljárást. Mivel az új BTK külön kezeli a graffitizést, átfestést (akármilyen felületképző anyaggal történő rongálás), felmerülhet, hogy külön kategóriában, esetleg bűncselekményként is kezelhető lenne a plakátok lefújása. 

A rendőrség viszont a legutóbbi rongálás, az Együtt aktivistáinak akciója után szabálysértési eljárást indított, ami azt jelenti, hogy szabálysértésként kezelik az ügyet, azaz az aktivisták legfeljebb pénzbírságra számíthatnak.

A Fidesz feljelent, az Együtt kiáll

A plakátmódosításokkal egy időben megindult a nyilatkozatháború is: a Fidesz bejelentette, hogy feljelentést tesz "bűncselekményre felbujtás miatt", nyilvánvalóan az Együtt ellen, és elítéli a baloldali agressziót". 

Nem sokkal később az Együtt pedig bejelentette, hogy kiáll a plakátrongálás miatt előállított aktivistái mellett és minden jogi, illetve politikai segítséget megad nekik. Szigetvári Viktor, a párt elnöke azt is elmondta, hogy szerinte az emberek elemi felháborodást éreznek a bevándorlók ellen, a magyar adófizetők pénzéből indított plakátkampány miatt, ezért kiállnak a plakátrongálók mellett.

Nem ez az első eset

A rendőrség nyilvántartása szerint a 2014-es országgyűlési választások kampányidőszakában

  • 33 rongálás;
  • 8 lopás;

az önkormányzati választások kampányidőszakában

  • 27 ügyben rongálás;
  • 23 ügyben lopás

miatt indult büntetőeljárás kifejezetten plakátokkal kapcsolatban. Akkor viszont nem volt szó szervezett, egy témára irányuló rongálásokról, a pártok sem buzdítottak ilyenre. Átrajzolások célpontja volt mindegyik párt, gyakori volt az is, hogy leszaggatták a plakátokat.