Gyurcsány: Nem vagyok paprikajancsi

2015.06.07. 23:48
Gyurcsány Ferenc beszélő mérleget vitt ajándékba Friderikusz Sándornak. Gyurcsány Ferenc elfelejtett papucsot vinni. Friderikusz Sándornak két papucsa is van. Gyurcsány Ferenc nem tartja magát paprikajancsinak. Gyurcsány Ferenc édesapja eladta a volt miniszterelnök ruháit, hogy italt vehessen. Gyurcsány Ferencnek elsőre ránézésre nem tetszett Dobrev Klára.

Friderikusz Sándor Összezárva című műsorában Alekosz után Gyurcsány Ferenc volt a vendég: vele töltött egy napot egy stúdióban. Egy városi pletyka szerint Rogán Antal lett volna a vendég, de ő végül lemondta, így jött Gyurcsány. Talán jobb is így, könnyebb volt összekötni a két adást azzal, hogy Friderikusz kimondta azt, amit egy ország érzett már mélyen belül, de eddig csak kevesen fogalmaztak meg: Gyurcsány Ferenc nagyon hasonlít Alekoszra.

A műsor egyik előzetesében Friderikusz néhány kérdése volt összevágva, ami alapján érdekesnek tűnhetett a műsor:

  • Az miért van, hogy nagyon sokan nem hisznek neked?
  • Te szereted a szocializmust? Hittél benne?
  • Nagy hiba volt az őszödi beszéd?
  • Miért csípődtél így be Orbán Viktornak?
  • Leszel te még miniszterelnök?

Az már többször kiderült Gyurcsányról, hogy egy selymesbundájú, puhatappancsú exminiszterelnök, de nézzük, mi derült még ki!

1

Gyurcsány szerint az, hogy nagyon sokan nem hisznek neki, az része a róla kialakult képnek. Szerinte az emberek nagy része eleve azt gondolja a politikusokról, hogy hazudik, na, erre tett rá az őszödi beszéd. Friderikusz kérdésére, hogy miért nem sikerült helyrebillentenie a róla kialakult képet, Gyurcsány azt felelte, szerinte az sokat javult, bár valószínűleg soha nem lesz olyan már, mint politikai karrierjének kezdetén.

Az önképe azonban megnyugtatóan egészséges:

Inkább jóképű vagyok, mint nem

− mondta.

Az már az ajánlóból is kiderült, hogy Gyurcsány beszélni fog a családjáról, azon belül is a legkényesebb témáról: az édesapjáról. Kiderült, apja egész élete lefelé tartott. A pápai tanácselnök sofőrjeként egyszer ittasan az árokba hajtott. Emiatt börtönbe került, a jogosítványát is elvették. Ezután több helyen is dolgozott, de a pénzt leginkább italra költötte. Sokszor kölcsönkért, ilyenkor többször is zűrös ügyekbe keveredett, 2-3 hónapokra lecsukták. De a legerősebb sztori mindenképp az volt róla, hogy egyszer bement a kollégiumba, ahol Gyurcsány lakott gimnazistaként, és elvitte a volt miniszterelnök ruháit – amiket a nyári munkájából vett magának –, és eladta őket, hogy italt vehessen.

De nősülni azt tudtál. Mintha úgy rakosgatnád a mozaikokat, hogy olyanok kerüljenek képbe, akik tehetősek.

− vetette fel Friderikusz, de Gyurcsány szerint soha nem a család alapján választott feleséget. Első millióit is maga csinálta, bár annak a háznak az árát forgatta meg, ami a felesége családjáé volt.

Saját jogon szereztem százmilliókat. Sok céget vettem, eladtam...

− mondta. Persze a sikeres vállalkozónak is voltak nehezebb pillanatai:

Volt, hogy 500 millió készpénzt buktam el. De mindenkit kifizettem.

1-3

A volt miniszterelnök jelenlegi feleségével való megismerkedésüket is megtudhattuk: az őszödi pártüdülőben történt. Előző nap már mindenki arról beszélt, hogy holnap jön Apró Piroska a lányával, aki nagyon csinos. Másnap az ebédlőben oda is lépett az asztalukhoz, és miután köszöntötte az üzleti életből már korábban megismert Apró Piroskát, bemutatkozott Dobrev Klárának is, akit saját bevallása szerint első látásra nem igazán tartott szépnek.

Aztán estére egyre szebbnek látta. Elmondása szerint azért, ahogy Dobrev beszélgetett, ahogy kezelte a helyzeteket. Aztán bevetette a nagy trükköt: 

Ne haragudjon, kisasszony, maga mindig ilyen modoros, és affektál, vagy tud normálisan is viselkedni?

− mondta Dobrevnek, miközben ugye mindenki tudta, hogy éppen az ellenkezőjét gondolja róla. A cselvetés működött, négy nap múlva megvolt a telefonszám, két hónap múlva összeköltözés.

Az őszödi beszéd később újra előkerült. Friderikusz Sándor szerint egy miniszterelnök nem mondhat olyat, hogy kurva ország, és nem mondhat olyat, hogy hazudtunk folyamatosan. Utóbbihoz hozzátette: ráadásul úgy, hogy Gyurcsány tudta, ez nem igaz. Nem tudok másra gondolni, mint arra, hogy Friderikusz szerint nem is volt igaz, hogy hazudtak. Tehát Gyurcsányék igazat mondtak. Mindegy, nem olyan fontos.

Friderikusz szerint a politikát tanulni kell, és Gyurcsány épp ott tartott a tanulásban, hogy még elkövetett ilyen hibákat. Gyurcsány 'szenvedély' Ferenc szerint azonban egy szenvedélyes beszédbe ez belefér. Mivel az elmúlt sok-sok év legprogresszívabb beszéde volt, így elbírta azt a pár keményebb mondatot, ami – belátja – kiragadva atomfegyver az ellenzék kezében.

Gyurcsány Ferenc beszélő mérleget vitt ajándékba Friderikusz Sándornak

1-1

Miért csípődtél be így Orbánnak?

− kérdezte Friderikusz. Szerinte ugyanis igazából már nincs értelme így támadni Ferit, mivel a karaktere már rég meg van gyilkolva. Gyurcsány szerint ha ez így lenne, most nem vezetne egy 10 százalékon álló pártot. Ráadásul most nincsenek ugyan miniszterelnöki ambíciói, de ki tudja, 5-10 év múlva mi lesz. Még az is lehet, hogy majd lesz neki.

Szóba került a 2006-os miniszterelnöki vita is, ahol Friderikusz szerint Gyurcsány megalázta Orbánt. Egyszerűen túltolta: egyértelmű volt már az elején, hogy Orbán meg van verve, de Gyurcsány nem tudott leállni, és lárifárizott. Gyurcsány szerint nem volt túlzás, de egyébként is magas volt az adrenalin szintje.

Nem vagyok én egy paprikajancsi!

− mondta.

Elmesélte, 2008-ban két napig hívogatta Orbánt, hogy ha már várhatóan 2010 nem lesz meg a szociknak, akkor legalább az utolsó két évben legyen már valami megbékélésféleség köztük, de Orbán olyan minősíthetetlen hangnemben utasította vissza, hogy mondta is neki: ember a másik emberrel így nem beszél! Egyébként Gyurcsány szerint Orbán tehetséges ember, de tartása, az kevés van neki. A jó és a rossz közötti választásban pedig mindig eltéved. Mellesleg Orbán nem is köszön neki, a Parlament folyosóján is csak annyit szokott kipréselni magából:

Mmmm. nmm.

7:50-kor Gyurcsány Ferenc készített egy kávét Friderikusz Sándornak

1-2

A műsor végén Friderikusz még kérdezgette kicsit Gyurcsányt anyósáról, Apró Piroskáról, Apró Antal lányáról, Horn Gyula egykori kabinetfőnökéről. Gyurcsány szerint bár Apró nagyon sok politikusnak adott tanácsokat, ő nem volt köztük, ő soha nem is akart tanácsokat kérni tőle. Viszonyuk kifogástalan, soha egyetlen egyszer sem vitatkoztak, és a mai napig magázza: egyetlenként a családban.

Nézzenek meg egy olyan részletet, ami a tévés adásba végül már nem fért bele: