Hajléktalanszállót nyit Ferenc pápa

2015.06.07. 15:45

Ferenc pápa kérésére szállást alakítanak ki a hajléktalanok befogadására a Szent Péter tér közelében,  jelentette be az MTI szerint Konrad Krajewski érsek, a pápai főalamizsnás vasárnap. Az épület a Szent Péter tér és az Angyalvár közötti sugárútról nyíló egyik mellékutcában van, a Szentlélekről elnevezett római kórház mögött. A helyreállítása folyamatban van, hamarosan megnyitják. Kezdetben egyszerre harminc embernek tudnak majd benne szállást biztosítani benne.

Ez lesz a második menhely a Vatikán közvetlen közelében, írja az MTI. Az elsőt II. János Pál  nyitotta meg a városfal szomszédságában még 1988-ban, és Kalkuttai Teréz Anya szerzetesnővérei tartják fenn. Ebben naponta több mint 100 embert tudnak ellátni, és 70 nő aludhat itt.

Ferenc pápának fontosak a hajléktalanok. Mióta Ferencet megválasztották, a Szent Péter tér oldalában zuhanyzókat állítottak fel, ingyenes borbély- és fodrászszolgáltatás indult. A pápai főalamizsnás ingyenes telefonkártyákkal, buszjegyekkel, hálózsákokkal segíti a Róma utcáin élőket. Idén először a hajléktalanok kapták meg azt a több száz esernyőt, amelyet a Vatikáni Múzeumban felejtettek a turisták. Ferenc pápa a Vatikán történetében először karácsonykor és húsvét után is jótékony célú tombolát rendezett, a bevételt a rászorulókra fordította. Márciusban 150 római hajléktan látogathatta meg ingyen a Vatikáni Múzeumot, és a Sixtus-kápolnában Ferenc pápa várta őket, májusban pedig vatikáni koncertet rendeztek a római szegényekért.

Ferenc pápa vasárnap délben mondott beszédében azt mondta, hogy a keresztény nem maradhat közömbös azokkal szemben, akiknek nem adatik meg a mindennapi kenyerük. Egyre súlyosabbnak nevezte az éhezés problémáját, befogadóbb és szolidálisabb társadalmat sürgetett.