Két plakátrongáló önként feladta magát

2015.06.07. 21:22 Módosítva: 2015.06.08. 07:41

Két ember önként jelentkezett a rendőrségen, miután a VI. kerületben megrongált egy nemzeti konzultációs óriásplakátot. A rendőrség vasárnap esti közleménye szerint a VI. kerületi rendőrkapitányságon két budapesti lakos jelent meg. Elmondták, hogy a Podmaniczky úton megrongáltak egy plakátot, és az akciót mobillal fel is vették.  

A Kettős Mérce azt írja: Kalocsai Kinga és Szeles András szaggata le a plakátot a Ferdinánd híd Podmaniczky utca felőli szakaszán. Miután összeszedték a szemetet, berakták egy zsákba, hazavitték a létrát, besétáltak a VI. kerületi rendőrkapitányságra.

11426462 10206891739115780 512663748 n
Fotó: kettosmerce.blog.hu

A Kettős Mércének azt mondták: azért szedték le a plakátot, mert az szerintük gyűlöletkeltő, az egészet ugyanolyan hazugnak, mocskosnak és undorítónak tartják, mint a 22 millió románnal való riogatást:

Azért tettük ezt, mert annak tudatában követtük el a plakáttépkedést, hogy ez szabálysértéssel jár és nem akarunk kibújni a büntetés alól. Azt gondoljuk, hogy ez a plakátkampány olyan szinten felháborító, diszkriminatív és bántó, hogy megengedhető az, hogy olyan eszközökhöz nyúljunk, ami szabályt sért.

Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke a Napi Gazdaságnak elismerte, hogy ő is rongált bevándorlással kapcsolatos plakátokat, igaz, nem érték tetten a rendőrök. Mint elmondta, ő is részt vett egy akcióban, de nem azzal a csoporttal, amelyet előállítottak. Az Együtt minden támogatást megad az előállított aktivistáknak, akik Szigetvári szerint összesen 30 ezer forint anyagi kárt okoztak. 

A rendőrség hat embert állított elő vasárnap hajnalban a bevándorlással kapcsolatos plakátok megrongálása miatt. Vasárnapra virradóra a kormány több nemzeti konzultációs óriásplakátját is megrongálták, hat ember ellen indítottak eljárást. A rendőrség ugyanakkor tagadta, hogy éjjel-nappal őriznék a plakátokat. 

Az Együtt védelmet ígért előállított aktivistáinak, a Fidesz felbujtás miatt tesz feljelentést. A DK Polt Péter legfőbb ügyészhez fordult, az MSZP Orbán Viktor miniszterelnöktől vár tájékoztatást, míg a Jobbik szerint a kormány és a baloldal is túlzásba esett az ügyben.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálatának közleménye szerint hat ember 0 óra 20 perc körül szándékosan megrongált egy óriásplakátot a Városligetben, a Gundel Károly úton. A feltételezett elkövetőket a rendőrség a közelben előállította és meghallgatta. Öten vallomást tettek és elismerték a szabálysértés elkövetését, egyikük nem tett vallomást.

A XIV. kerületi rendőrkapitányság egy 35 éves hajdúszoboszlói nő, egy 35 éves, egy 31 éves és egy 29 éves budapesti férfi, valamint egy 27 éves érsekcsanádi és egy 24 éves békéscsabai nő ellen folytat tulajdon elleni szabálysértés elkövetése miatt eljárást. Valamennyien szabadlábon védekeznek - írta korábbi közleményében a rendőrség.