Bekameráznák a problémás pécsi bérlakásokat

2015.06.08. 12:49
Évente többmilliós kárt okoznak a legproblémásabb pécsi önkormányzati bérlők, ezért a város és a vagyonkezelő bekameráztatná a házak közös helyiségeit.

Az önkormányzati bérlakások bejáratait, és a közös helyiségeket is bekamerázná a pécsi önkormányzat és a vagyonkezelő Pécs Holding Zrt., írja a Bama.hu. Százhetvenegy térfigyelő kamerát szereltetnének fel olyan társasházakban lépcsőházakban, ahol rendszeresek voltak a rongálások.

Az erről szóló előterjesztést a népjóléti bizottság következő ülése és a képviselő-testület elé fogják terjeszteni a lap szerint. Az újságnak az önkormányzat azt írta, az önkormányzati tulajdonú épületek állagát szeretnék megóvni, a rongálások megelőzni, illetve bizonyítani, kik voltak a károkozók. Mint írták, évente több millió forintos kár keletkezik azokban a házakban, ahol sok bérlakás van, a leggyakrabban tűzkárok, rongálással történő lopások, lakásfeltörések, áramlopások, környezet-szennyezés miatt, és ők bizonyosak abban, hogy az esetek döntő részében a bérlők az elkövetők.

Emiatt egyelőre hat helyszínen a legproblémásabbnak tartott helyek, bérlakások lépcsőházait, a lakások bejáratait, a folyosókat figyeltetnék napi 24 órában. Százszázalékos önkormányzati tulajdonú lakóépületekről van szó, a kamerarendszer teljes telepítési költsége 32,6 millió forint, a rendszert év végéig szeretnék beüzemeltetni.

Az önkormányzat szerint mivel önkormányzati tuajdonról van szó, a lakók hozzájárulása nem szükséges, értesítést viszont kapnak. Szerintük a személyiségi jogaik nem fognak sérülni a megfigyeléssel.