Budapestre is lecsapott a vihar

unnamed (4)
2015.06.09. 15:22 Módosítva: 2015.06.09. 23:46

Kedd délután kilenc megyére másodfokú riasztást adtak ki nagy mennyiségű eső, 2-3 centis jég és heves szélrohamok miatt. Kora délután a Dunántúl keleti, délkeleti részén, a Siófok-Pécs vonalon alakultak ki erős zivatarok, majd később Budapestet is több hullámban érték el heves viharok, amik aztán órákig ott is maradtak.

Délután négy óra előtt Budapestre és Pest megyére narancssárga, másodfokú riasztást adtak ki, ez korábban Somogy, Tolna, Hajdú-Bihar, Fejér és Jász-Nagykun-Szolnok megyére is érvényben volt. Este fél kilenckor az összes narancs riasztást visszavonták, pedig sok helyen még heves viharok tomboltak, de ezekre már csak elsőfokú riasztás maradt érvényben.

Rég nem volt ekkora vihar Budapesten

Budapest térségében heves zivatarok alakultak ki jégesővel délután négy óra után. Kollégánk Újlipótvárosból óriási nagy jégdarabra panaszkodott, Óbudán is alig lehetett kilátni az ablakon a jégesőtől.

Így tombolt a pokolvihar Budapesten és környékén

A Széll Kálmán térről és a Városligetből is jégesőt jelentettek. Az Oktogonnál, az Alkotmány utcánál, sőt még a XVII. kerületben is diónyi jegeket fotóztak olvasóink. A beszámolók alapján rég nem volt ekkora vihar Budapesten.

 Budapesten néhol egy havi csapadékmennyiség, 40 milliméter is lehullott kedden pár óra leforgása alatt. A jég pedig a kertekben jelentős kárt okozott.

Az Andrássy útnál rögzítette kollégánk ezt a videót:

A video posted by Deino (@deinoerd) on

Tiszta Mátrix

A vihar második hulláma fél hat körül érte el Budapestet. Az Időkép.hu azt írta, egy újabb intenzív zivatarcella alakult ki Buda felett heves csapadékkal, villámlással . Olvasójuk így festi le a helyzetet: "Sötétség és zöldes fények, tisztára mint a Mátrixban". Azt is írták, hogy "szüntelenül újjáéledő, kavargó cellák kavarogtak a város felett".

Faágak zuhantak az autókra

Budapest VII. kerületében, a Lövölde téren faágak zuhantak a parkoló autókra a vihar miatt délután. A balesetben senki sem sérült meg, az egyik autóról egy ötméteres faágat a tűzoltók vágtak le láncfűrésszel - közölte a katasztrófavédelem. A városból több helyről, köztük a Lövölde térről is azt jelentették, hogy az autók tengelyéig ért a víz.

A XI. kerületben, a Péterhegyi úton egyméteres víz állt egy aluljáróban, ahol egy személyautó is elakadt. A vízszint folyamatosan emelkedett, a tűzoltók ezért csörlővel húzták ki a bajba jutott autót.

A VIII. kerületben, a Fiumei útra fa dőlt, a tűzoltók felszámolták a forgalmi akadályt. A XIX. kerületben, a Nagysándor József utcában fa dőlt egy autóra, a tűzoltók itt is felszámolták a káresetet, a XXI. kerületi Nefelejcs utcában pedig egy négyméteres fát kellett eltávolítani az útról. A VII. kerületi Klauzál téren egy lógó bádoglemezhez riasztották a tűzoltókat. Fa dőlt az útra a XII. kerületben az Árnyas úton, valamint faág esett egy kisteherautóra a XVIII. kerületben, a Szövet utcában.

Pécelen, a Gyár utcában villanyvezetékre dőlt egy fa, a XVII. kerületi tűzoltók avatkoztak be a helyszínen.

A II. kerületi Csalogány utcában beázott egy trafóház, a Kertváros utcában víz szivárgott egy lakásba, a Margit körúton pedig egy ház pincéjébe jutott le a víz.

Házak gyulladtak ki 

A XVI. kerületben, a Szántó utcában villám csapott egy épületbe, ami kigyulladt. Olvasónk képet is küldött, nagy füsttel égett:

szantoutcas
Fotó: Tóth Attila

Villám csapott egy másik, 100 négyzetméteres családi házba is Budapest XVI. kerületében, a Sasfészek utcában is - közölte a katasztrófavédelem. A ház tetőszerkezete lángba borult, a fővárosi tűzoltók nagy erőkkel oltották el a tüzet.

Este hét után érkezett a hír, hogy egy harmadik ház is kigyulladt a XVI. kerületben, a Dorogi utcában. Villám csapott egy épületbe, aminek a tetőterében ruhaneműket tároltak, ezeket ki kellett menekíteni. A tüzet a tetőszerkezet megbontásával oltották el.

Este nyolc órakor Mocsán, a Béke utcában is kigyulladt egy ház, amibe villám csapott.

Piliscsabán pincéket öntött el a víz. A József Attila köz egyik házánál a 120 négyzetméteres pincét nagyjából 10 centiméter mély víz öntötte el.

Veszélyes anyag is izzott

A katasztrófavédelem éjjel arról adott hírt, hogy Budakalászon, a Szentendrei úton 200 kilogramm veszélyes anyag lépett reakcióba a rázúduló, nagy mennyiségű vízzel egy telepen. A tűzoltókon kívül a katasztrófavédelem mobil laborja is a helyszínre sietett. A telepen három nyitott hordó található, amik folyamatosan melegszenek, emiatt hűtik őket, így viszont tartják a hőmérsékletüket. A hordó körül 100 méteres biztonsági zónát jelöltek ki.

Közlekedési káosz volt

A BKK azt közölte, a szélsőséges időjárás, a hirtelen lezúdult jelentős mennyiségű csapadék miatt több villamos- és trolibuszjárat jelentős késéssel, fennakadásokkal közlekedett. Szünetelt a vasúti közlekedés a hatvani vasútvonalon Pécel és Rákos között. Budapesten a metróvonalak igénybevételét javasolták. Nem közlekedett a 3-as és a 62-es villamos az Örs vezér tere M+H és a Bosnyák tér között, a 19-es, a 47-es és a 49-es villamos, a 18-as villamos a Széll Kálmán tér M és a Döbrentei tér között, a 41-es villamos Kamaraerdő és Budafok kocsiszín között. A 61-es villamos helyett pótlóbuszok közlekedtek Széll Kálmán tér M és Hűvösvölgy között áramellátási hiba miat. A 28-as és a 37-es villamos a Kada utca és a Sörgyár között nem közlekedett, mert a csapadékvíz elöntötte a pályát.

Több órán keresztül nem jártak a 4-6-os villamosok sem, de este fél hétkor újraindították őket.

Autóval sem volt könnyű

Az autós közlekedésben is nagy fennakadások voltak kedd este: az Árpád-híd alatt kb 10-15 centi víz állt délután, az Árpád fejedelem útján az összes sáv (buszsáv) is tele volt álló autókkal, aztán a dugó folytatódott a Clark Ádám térig. A Halász utcánál 30-40 centis víz állt az úton, két autó el is akadt a vízben - jelentette kollégánk.

A Döbrentei tértől meg a másik irányban is állt a dugó bőven Kosztolányi térig, de a Petőfi hídon is, mindkét irányban. A lámpák sem működtek. A Gellért téren ömlött le az iszap a hegyről, úgyhogy a villamosok sem jártak.

Az Andrássy út és Bajcsy-Zsilinszky utca kereszteződésben nem működtek a közlekedési lámpák, szinte lehetetlen volt átjutni a kereszteződésen - jelentették a helyszínről.

A Széll Kálmán tér környékén is lehetetlen volt közlekedni, Hűvösvölgy felé lépésben lehetett haladni, a II. kerület nagy részén, a Pasaréti út környékén pedig délután öt óra körül elment az áram - jelentette tudósítónk. 

Pécset elverte a jég

Még a budapesti vihar előtt, délután fél kettőkor arról adott hírt az Időkép.hu észlelője, hogy 40 percig szakadt a jég Pécsett, mindent elvert, árvízzé tette a kerteket, hömpölygött a víz. 

A katasztrófavédelem arról számolt be, hogy Pécs déli részén egy ipari műhely udvarát öntötte el a víz a Malomvölgyi úton, de a szomszédos Alsó utcai lakóházak pincéjéből is 20-30 centiméternyi vizet kell a tűzoltóknak kiszivattyúzni. A közeli domboldalról folyamatosan zúdul le a víztömeg. A város hivatásos tűzoltói mellett a helyi önkéntesek is segítenek a munkában.

Jégeső Pécsett
Jégeső Pécsett
Fotó: Időkép

Sárbogárd, Szécsény, Soroksár, Alsószentmárton és Pécel településekről is brutális jégesőt jelentettek.

A Dunától keletre többfelé még 30-32 fokot mutattak a hőmérők délután, de ahol a viharok átsöpörtek, 20 fok közelébe csökkent a hőmérséklet.

Kaposváron mintha dézsából öntötték volna a vizet, hömpölygött az utakon. Nagy felhőszakadás volt Villányban és Debrecen környékén is.