Tapodtat sem mozdulhat Munkácsy Golgotája

2015.06.09. 19:07 Módosítva: 2015.06.09. 19:14

A napokban számoltunk be arról, hogy Pákh Imre, magyar származású amerikai műgyűjtő külföldön kívánja értékesíteni Munkácsy Mihály Golgota című festményét. A műtárgyért korábban a Magyar Nemzeti Bank 6 millió dollárt kínált, Pákh azonban 9 millió dollárt kért, mert a világ legnagyobb aukciósházaiban egyaránt 10 millió dollárt körülre becsülték. A Miniszterelnökség nem volt rest, gyorsan kezdeményezte, hogy védetté nyilvánítsák a festményt, amivel alaposan keresztbe tesznek Pákhnak:

Ennek értelmében a tulajdonosra a következők vonatkoznak: végleges kiviteli tilalom, az őrzési helyében bekövetkező változás esetén bejelentési kötelezettség és állami elővásárlási jog.  A védési eljárással a kormány azt kívánja elérni, hogy nemzeti festészetünk kiemelkedő alkotása magyar érdekkörben maradjon. Az eljárás természetesen nem akadályozza a festmény tulajdonosát abban, hogy a képet értékesítse, a védetté nyilvánításnak ilyen célja nincs.

- olvasható a kancellária közleményében. Pákh tehát eladhatja a festményt, de az MNB valószínűleg nem fog többet adni 6 millió dollárnál, kormányrendelet rögzíti, hogy mennyit fizethetnek.