Az eső csinálta a legnagyobb bajt

DMOHA20150609008
2015.06.10. 07:13

Országszerte 230, Budapesten 160 riasztást kaptak a tűzoltókat a keddi vihar okozta károk elhárítására, mondta az MTI-nek Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. A vihar a fővároson kívül Pest megyében és Komárom-Esztergom megyében volt a legerősebb.

A legnagyobb gondot a szóvivő szerint az okozta, hogy a vízelvezetők nem tudtak megbirkózni a hirtelen lezúduló esővel, ezért a víz elöntötte a pincéket, az aluljárókat és az alacsonyabban fekvő útszakaszokat. Sok jelzőlámpa elromlott, ami gondokat okozott a közlekedésben Budapesten. A szél gallyakat tört le, fákat döntött ki, de személyi sérülésről nem kaptak bejelentést.

Budapesten reggel hat órakor még tizenegy helyszínen végeztek műszaki mentést a tűzoltók, mondta az MTI-nek Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. A várban egy ideig nem volt áram, mert befolyt a víz egy trafóházba, de miután kiszivattyúzták a vizet, még az éjszaka visszaállt a szolgáltatás.

A X. kerületben egy, a XVI. kerületben két épületbe csapott villám. A XVI. kerületi Szántó utcában kigyulladt egy hetven négyzetméteres épület teteje. A XI. kerületi Péterhegyi úton az aluljáróban méteres víz gyűlt össze. Az ottrekedt kocsit a tűzoltók vontatták ki. Az eső a XXI. kerületi Jácint utcában is elárasztott egy aluljárót.

A Lövölde téren faágak zuhantak parkoló autókra, a XX. kerületi Vörösmarty utcában pedig le kellett állítani egy időre a villamost, mert egy faág ráesett a felsővezeékre. A Kondorosi úti patak a XI. kerületben a Bodola Lajos utcánál kilépett a medréből, és elárasztotta a környező épületek pincéjét.

Hasonlóan durva viharra ma nem kell számítani, az Országos Meteorológiai Szolgálat egyelőre nem adott ki szerdára semmilyen riasztást vagy figyelmeztetést.