A miskolci polgármestert nem érdekli az ombudsman, folytatják a megfélemlítő razziákat

2015.06.11. 12:22
Miskolcon folytatódnak azok az önkormányzati „hatósági ellenőrzések” a város legszegényebb, szegregált negyedeiben, amelyeket az ombudsman súlyosan jogsértőnek nyilvánított, és az önkormányzatot haladéktalan megszüntetésükre szólította fel - derült ki Kriza Ákos polgármester csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A számozott utcákba és más szegénynegyedeket bűntanyaként kezelő rendszeres akciókat a Miskolci Önkormányzati Rendészet koordinálja, az ellenőrzések mindenre kiterjednek a bérleti szerződésektől az állattartási szabályok betartásáig. Be-benéznek még az emberek hűtőjébe és vécéjébe is. Hogy hogyan zajlik egy ilyen, arról itt olvashat riportot. A razziák több mint 90 százaléka olyan szegregált környékeken folyik, ahol nagyon szegény, főleg roma emberek élnek, az érintetteknek sokszor fogalmuk sincs, hogy ki, mit és miért kér éppen rajtuk számon.

Székely László, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa múlt héten nyilvánosságra hozott részletes jelentése szerint ezek a megfélemlítő akciók indokolatlanok, nincs mögöttük jogszabályi felhatalmazás, sértik a magánszférához, a tisztességes eljáráshoz jogorvoslathoz való jogot és az egyenlő bánásmód követelményét is.

Az ombudsmani jelentésnek önmagában nincs kényszerítő ereje, és ezt Kriza Ákos, Miskolc fideszes polgármestere teljes mértékben ki is használja. Csütörtök délelőtt azért hívott össze sajtótájékoztatót, hogy hivatalosan bejelentse, az akciók továbbra is ugyanúgy folytatódnak, mint idáig — Székely László aggályai tehát hidegen hagyják.

Az ombudsman által megfogalmazott súlyos kritikák érdemi megválaszolása helyett az intézkedések népszerűségével érvelt: szerinte ezeknek köszönhetően „a miskolciak” hite megerősödött a jogállamban. „Valamennyi közbiztonsági fórum után az a tapasztalat, hogy a városlakók üdvözlik minden egyes nyomortelep felszámolását, és a hatósági ellenőrzéseket” — mondta az MTI beszámolója szerint. A polgármester szerint az ellenőrzéseknek bűnmegelőző jellegük van és segítenek a bűncselekmények felderítésében.

Kriza Ákos szerdán a TV2-ben is megszólalt, itt azt mondta, nem is érti, miért kellene megszüntetniük az ellenőrzéseket. Az ombudsmani jelentésnek azzal a részével viszont egyetértett, hogy működjenek együtt a Máltai Szeretetszolgálattal - ez már most is így van.

Mint a boon.hu átfogó cikke is írja, az önkormányzatot 60 napon belül hivatalos válaszadási kötelezettség is terheli. A megyei lapnak adott reakciójában az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala azt írta, az önkormányzat és a többi megkeresett szerv „válaszainak függvényében fogják kialakítani álláspontjukat, és döntenek a további intézkedésekről”.

„Kriza Ákos félremagyaráz, ferdít, bagatellizál. Sajnálatos, hogy a város polgármestere bűnmegelőzésként állítja be azokat az átfogó zaklató razziának tekinthető akciókat, amelyek a számozott utcákban történtek a roma családoknál. Nem tekinthető bűnmegelőzésnek, ha a NAV, az ÁNTSZ, az ELMÜ, a vízművek és a rendőrség, a gyermekvédelem szakemberei egyszerre szállják meg a családok otthonát, és személyiségi jogokat is sértő módon kutakodnak a lakásokban” — idézi a boon Muhi Erikát, az ombudsmani vizsgálatot másokkal együtt kezdeményező Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) igazgatóját.

Az ombudsmani jelentés nemcsak az önkormányzatoknak ad elvileg feladatot. Lázár Jánost arra kérik, hogy a kormányhivatalok közreműködésével vizsgálja meg, hol folynak még a miskolcihoz hasonló jellegű razziák, és intézkedjen azok megszüntetéséről. Balog Zoltán EMMI-miniszternek a miskolci nyomortelepek lakóinak helyzetét kellene vizsgálnia, majd kidolgoznia egy intézkedési tervet forrásokkal és időtervvel együtt.