Bravúros gyorsasággal nyomoz a rendőrség, ha plakátfestőket kell üldözni

2015.06.11. 12:16

A magyar rendőrség a világ leghatékonyabb bűnüldöző szervezetei közt van egyes bűnesetek felderítési sebessége alapján. Rendőrség ritkán csap le olyan gyorsasággal bűnözőkre, mint ahogy a menekültellenes kormányzati plakátok átfestőire a magyar bűnüldöző szervek. A szegedi gyűlöletplakátok átfestőit már akciójuk után 5 órával lakóhelyükön keresték tegnap.

Fotó: Szalai Balázs

Igaz a nyomozást segítette, hogy:

  • Az elkövetők névvel, nyílt Facebook-posztban számoltak be akciójukról.
  • Az egyik elkövető megadta a rendőröknek társa címét, mert ők véletlen egy 15 évvel ezelőtti lakcímére mentek.
  • Az egyik tettes maga sétált be a rendőrségre, miután társa üzent neki, hogy keresik.

Szerdán számoltunk be a kormány idegengyűlöletet szító plakátjait átfestők tapasztalatairól, többek közt két srác szegedi akciójáról. Szalai Balázs elmondta, hogy a menekültellenes szöveget lekenték, a plakátok tetejére pedig felírták, hogy Szégyen!, egy másikra pedig, hogy Szeged ilyet nem kér.

Megdöbbentő hatékonysággal működik a rendőrség

Az akció 11-kor ért véget, a rendőrök már délután négykor a plakátoknál helyszíneltek, ötkor pedig Szalai lakásán voltak, de mivel ő moziban volt, ezért az útmutatás alapján onnan állították elő.

Szalai - akit a Helsinki bizottság ügyvédje segített a kapitányságon - az Indexnek elmondta, hogy a rendőrök normálisak voltak vele, sőt, azt is elárulták, parancsra kellett eljárniuk a plakátfestős ügyben. Cserébe Szalai megosztotta velük: a cím, ahol társát keresik, már 15 éve nem él, és inkább maga értesítette telefonon, hogy menjen be a rendőrsége, amit a tettestárs meg is tett.

A rendőrök a hat plakát átfestéséért összesen 210 ezert forint értékű rongálással vádolták meg a két férfit. 

Szalai és társa ellen nem szabálysértés, hanem bűncselekmény miatt indul eljárás, mivel tettüket graffitizésként kezeli a szerv. Ezért akár egyéves börtön is kiszabható.

A plakátfestők elismerték tettüket, de jegyzőkönyvbe vetették, hogy azt nem tartják bűncselekménynek, mivel véleményük szerint belefér a véleménynyilvánítás szabadságába. Ezért a rendőri előállítással szemben panasszal is éltek.

A két fiatalt nem tartották benn a rendőrségen, ahogy azt a zuglói kapitányság tette egy budapesti  esetben. A vallomástétel, ujjlenyomatok levétele, fényképezkedés után este 11-kor hazamehettek.

Az ügyet gyorsított eljárásban fogják tárgyalni, közölték velük.

Már a Fideszen belül is kritizálják

A gyűlöletplakátok egyébként nem csak a hétköznapi embereket háborították fel. Szerdán az Európai Parlament adott ki állásfoglalást, amely szerint az EP „elítéli a magyar kormány által kezdeményezett, a bevándorlásról szóló nyilvános konzultációt és az ahhoz kapcsolódó országos plakátkampányt, és hangsúlyozza, hogy a Magyarországon indított, a bevándorlásról és terrorizmusról szóló ezen konzultáció tartalma és nyelvezete felettébb félrevezető, elfogult és kiegyensúlyozatlan.”

A közpénzből finanszírozott rasszista kampány a Fidesz magas köreiben is visszatetszést keltett, Balog Zoltán miniszter Londonban úgy fogalmazott, hogy az„nem az ízlése szerint való.”