Pokorniék közpénzből kutatták Orbán alkalmasságát

2015.06.11. 06:02
Pártpreferenciákról, Orbán Viktor teljesítményéről és az ellenzék megítéléséről is rendelt közvélemény-kutatásokat a XII. kerületi önkormányzat az előző években. Az önkormányzat szerint alapvetően a helyi ügyekről rendeltek kutatásokat milliókért, az országos folyamatokról azért kértek kérdéseket, mert csak így tudták helyesen kiértékelni a válaszokat.

A Századvéggel korábban közösen kutató Forsense-től rendelt közvélemény-kutatásokat a XII. kerületi önkormányzat, amely az előző ciklusban nemcsak helyi ügyekről kérdezte a lakókat, hanem országos politikai fejleményekről is, tudta meg az Index.

Tüttő Kata MSZP-s képviselő akadt rá arra a XII. kerület szerződéseit böngészve, hogy a XII. önkormányzat 2010 és 2014 között hét szerződést kötött a Forsense Kft-vel 7,1 millió forint értékben. Tüttő azt mondta az Indexnek, hogy ezekről a kutatásokról nem tudott, így külön ki kellett kérnie az önkormányzattól, amely hivatalosan nem adta ki neki az eredményeket.

Jó oka volt arra az önkormányzatnak, hogy ne ismertesse széles körben a kutatási eredményt. Az Index információja szerint az egyik, 2012. decemberi kutatásban például elsősorban nem helyi ügyekről kérdeztek. Ilyen kérdések szerepeltek például:

  • Hogyan mennek a dolgok az országban?
  • Hogyan értékeli az Orbán-kormány eddigi tevékenységét?
  • Ös szerint alkalmas-e Orbán Viktor a miniszterelnöki poszt betöltésére?
  • Mennyire érzi magához közel a Fideszt/MSZP-t/KDNP-t/LMP-t/Jobbikot/DK-t/Együtt 2014-et/MDF-et/SZDSZ-t/Munkáspártot?
  • Hogy látja, lesz-e ellenzéki összefogás a kerületben/az országban?

A kutatási eredményekből láthatta az önkormányzat vezetése, vagyis a helyi Fidesz, hogy helyben toronymagasan a Fidesz a legnépszerűbb. Ám újdonságot jelenthetett 2012 decemberében, hogy a Bajnai Gordon által indított mozgalom, az Együtt 2014 mennyire népszerű a hegyvidékiek körében. Ráadásul a hegyvidékiek több, mint a negyede már akkor Bajnai Gordont tudta csak elképzelni Orbán kihívójának. 

Ez a reprezentatív kutatás nyilvánvalóan a helyi Fidesz számára – az ellenzékhez képest – helyzeti előnyt jelentett, hiszen így pontosabban látták, mi a XII. kerületiek véleménye nemcsak helyi politikusokról, hanem az országos folyamatokról.

Az önkormányzat elismerte, de

A XII. kerületi önkormányzat elismerte az Indexnek, hogy hét kutatást rendeltek az elmúlt ciklusban a Forsense-től. „A legkevesebb összeg 400 ezer forint volt, a legtöbb pedig egymillió-ötszázötvenezer forint, amit egy kutatásért fizettünk" – írták. A kutatások azonban szerintük nem a pártpreferencia felmérésére vonatkoztak: „a XII. kerület általános helyzetére, megítélésére és a kerülettel kapcsolatos feladatokra, problémákra, programokra fókuszál".

A kérdések között azért szerepelt az önkormányzat szerint több kérdés az országos politikai folyamatokról, mert „háttérváltozóként használva a kerületi problémák és feladatok esetén meg tudjuk azt nézni, hogy egy adott helyi városfejlesztési kérdésben

a véleményeket és szempontokat mennyire befolyásolják vagy torzítják ezek a preferenciák.

Ennek viszont ellentmond, hogy a 2012. decemberi kutatásban például többségében vannak az országos politikára vonatkozó kérdések.

Az önkormányzat szerint a kutatások az alapját jelentik az olyan átfogó kerületi programoknak is, amelyek "az EU különdíjait is elnyerték". De szintén kutatással mérték fel azt az igényt, hogy a kerületiek helyi népszavazást szeretnének a Normafa fejlesztéséről. 

A XII. kerület arra nem válaszolt, hogy ebben a ciklusban rendelt-e ilyen kutatást. De szerintük a kutatások "természetesen bárki számára nyilvánosak voltak, és most is nyilvánosak. Mindenki számára megismerhetőek az eredményei". Ennek ellentmond, hogy a kerület honlapján nem akadtunk rá egyetlen eredményre sem. Tüttő Kata azt mondta, hogy a helyi ellenzék biztosan nem tudott a kutatásokról.

Ezért javasolta azt Pokorni Zoltán fideszes polgármesternek, hogy az elmúlt 8 évben megrendelt összes közvélemény-kutatás eredménye kerüljön fel az önkormányzat honlapjára, illetve hogy minden további kutatás megrendeléséről a képviselő-testület döntsön.