Szilvásy nem tanúskodott hamisan a facsemete ügyben

2015.06.11. 14:53
Attól még, hogy a Gyurcsány-kormány agrárállamtitkára nem mondott igazat, nem következik az, hogy a Gyurcsány-kormány titokminisztere hazudott, ezt állapította meg a Fővárosi Törvényszék.

Jogerősen felmentették a hamis tanúzás vádja alól Szilvásy Györgyöt. Az egykori MSZP-s titkosszolgálati miniszter egy másik ügyben tanúskodott, és azt állította a bíróság előtt, hogy kifizetett harminc gesztenyefa-csemetét. Ezért jelentették fel.

A facsemete ügy főszereplője Benedek Fülöp, korábbi agrárállamtitkár volt. Az ellene és társai ellen indult perben hallgatták meg tanúként a Gyurcsány-kormány titokminiszterét, majd emiatt 2012 tavaszán az ügyészség vádat emelt ellene, mert álláspontja szerint Szilvásy György nem mondott igazat.

A hamis tanúzási ügyekben a hatóságok többnyire megvárják, míg jogerős döntés születik az alapügyben - amelynek kapcsán a vitatott tanúvallomás történt -, és csak ezután határoznak a járulékos ügyben. Jelen esetben azonban a két eljárás párhuzamosan futott.

A Szilvásy György elleni büntetőperben tavaly januárban a Pesti Központi Kerületi Bíróság bizonyítottság hiányában első fokon felmentő döntést hozott, ám az ügyészség fellebbezése folytán másodfokra került az ügy. Időközben azonban az alapügyben jogerős ítélet született.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság idén februárban a facsemeték ügyében hűtlen kezelés miatt kimondta Benedek Fülöp bűnösségét és hárommillió forint pénzbüntetésre ítélte. Az elsőfokú döntés fellebbezések hiányában a volt agrárállamtitkár vonatkozásában jogerőre emelkedett. Annak az ügynek a tényállása szerint a vádlottak a facsemeték vásárlását fiktív tanácsadói szerződésekkel fedezték és így az államnak többmilliós kárt okoztak.

Az MTI tudósítása szerint csütörtökön a hamis tanúzás ügyében a vádhatóság az elsőfokú, felmentő ítélet hatályon kívül helyezését és új eljárást kért, a védelem az elsőfokú ítélet helyben hagyását, illetve a felmentés bűncselekmény hiányában történő kimondását. Ezt követően a Fővárosi Törvényszék az ügyészi indítványt elutasítva másodfokon helyben hagyta és jogerőre emelte a Pesti Központi Kerületi Bíróság korábbi felmentő ítéletét.

A szóbeli indoklás szerint abból, hogy Benedek Fülöp hűtlen kezelést követett el, még önmagában nem következik, hogy Szilvásy hamisan tanúskodott, amikor azt vallotta, hogy fizetett a facsemetékért. A bíróság szerint ugyanis az nem bizonyosodott be kétséget kizáróan, hogy Szilvásy tudta, tudnia kellett, hogy a fákat nem legális úton szerezték be, színlelt szerződések születtek, illetve az sem bizonyított kétséget kizáróan, hogy Szilvásy György nem fizetett, bár vannak erre utaló adatok is.

A napokban a Fővárosi Ítélőtábla egy kémkedés vádjával zárt ajtók mögött zajló perben hatályon kívül helyezte a Szilvásy György és két társa - két volt titkosszolgálati vezető - bűnösségét megállapító elsőfokú ítéletet és új elsőfokú eljárásra utasított.