Ne higgyen a napnak, nagy eső közeleg

2015.06.13. 20:42 Módosítva: 2015.06.13. 22:05

Vasárnap tetőzik a hőség 33-36 fok közötti csúccsal, az UV-sugárzás továbbra is nagyon erős lesz, vigyázni kell a napozással, viszont a délután második felétől már északon és nyugaton kialakulhatnak frissítő záporok, zivatarok – közölte az Időkép.hu.

 Sőt, nem csak hogy frissítőek lesznek, de helyenként olyan hevesek, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat több megyére figyelmeztetéseket adott ki.

Itt esőveszély, ott hőriasztás

A várható heves zivatarok veszélye miatt Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Somogy, Tolna, Veszprém, Zala megyére adták ki a másodfokú figyelmeztetést, míg Budapesten és Pest megyében valamint Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád és Vas megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

A felhőszakadás veszélye miatt Budapestre és Pest megyére, továbbá Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

A zivatarokat károkozó szélroham, nagyobb méretű jég, illetve felhőszakadás kísérheti - hangsúlyozták.

Eközben a tartós hőség miatt Heves, Nógrád, Vas és Veszprém megyében első-, az ország többi területén másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Igaz, ehhez képest az OMSZ közleménye szerint a legmelegebb az Alföldön várható, 31-36 fok közötti csúccsal.

Ahol eső lesz, ott késő estére már 20 fok alatt marad a hőmérséklet.

Ezzel együtt az UV-sugárzás maximuma a nagyon erős szintet is elérheti. Ilyenkor akár negyedóra alatt is le lehet égni.

Hűvösebb lesz a jövő hét

Hétfőn egy hidegfront hozza meg a nagy meleg után a lehűlést. Országszerte visszaesik a hőmérséklet, csak a keleti, délkeleti tájakon emelkedik még 30 fok fölé a hőmérséklet. Északnyugaton már átfordul a szél északnyugatira, máshol a délnyugati szél továbbra is élénk, erős lesz, a zivatarokat pedig viharos lökések is kísérhetik.

Kedden kezdetben még többfelé, főleg keleten számíthatunk még záporok kialakulására, majd csupán néhol lehet egy-egy zápor. A hőmérséklet országszerte visszaesik, 20-25 fok közé melegszik a levegő, és marad a szeles idő.

Szerdán és csütörtökön már ismét egyre több napsütésben bízhatunk, egy-egy futó zápor csak elszórtan valószínű. Az északi szél azonban továbbra is sokfelé marad élénk, néhol erős. A hajnali hőmérsékletek is csökkennek, 10-17, majd délután 22-27 fok várható.

Péntektől egy újabb hidegfront hozhat újabb záporokat, zivatarokat.