Itt a hidegfront, itt a vihar

2015.06.15. 13:31 Módosítva: 2015.06.15. 19:22

A hétvégi forróság után már éjszaka megérkezett a hidegfront Magyarországra, de délelőtt még csak pár fokot hűlt a hőmérséklet. A déli órákban azonban megvillantotta méregfogát az időjárás: olyan csapadék kezdett hullani az égből, amit a legnagyobb jóindulattal sem nevezhetnénk frissítő zápornak. 

Egyik kedves olvasónk például videóra vette, ahogy centis jégdarabok zuhogtak az égből Budapesten, a IX. kerületi Ráday utcában. 

Hirtelen lezúduló eső a Ráday utcában

A Blahán apokaliptikus állapokat rögzített olvasónk kamerájával:

Apokaliptikus vihar a Blahán

Az V. kerületi Papnövelde utcában pedig így potyogtak az autókra a jégdarabok:

Jégeső a Papnövelde utcában

A vihar jelenleg az ország középső részén söpör végig, Budapest után keletebbre pusztít nagy területen. 

Több megyében pusztított

Heves megyében rengeteg faág tört le a vihar nyomán, vezetékek rongálódtak meg. Csányban a Major utcában telefonvezetékre esett egy faág, a Csokonai és Petőfi utca kereszteződéséből egy nagy akácfát kell eltávolítani, a Gyöngyösi út egyik épületére egy gesztenyefa dőlt, a Lantos utcában pedig egy társasháznál szakadt le a vezeték - közölte a katasztrófavédelem. Gyöngyösön az Aranysas utcában egy platánfa dőlt az útra és akadályozta a forgalmat, Hatvanban a Nagytelek utcában egy kidőlt fa vezetéket és egy beton oszlopot is megrongált. A Heves és Boconád közötti út forgalmát is kidőlt fa akadályozta.

Hajdú-Bihar megyében is

Hosszúpályiban a Holdvilág utca egyik épületébe villám csapott, az Új közbe is villámcsapás miatt hívtak segítséget, de tűzre, füstre utaló körülményt a tűzoltók egyik esetben sem találtak. Az Új közből azonban két embert megfigyelésre kórházba szállítottak a mentők. Mikepércsen a Teleki Pál utcában és a Várkonyi Anikó utcában is letörtek faágak. Derecske és Sáránd között a 47-es főútra dőlt tizenöt méteres akácfát kellett eltávolítani.

A 4-es számú főút 239. kilométerszelvényében, Bocskaikert közelében az időjárás következtében leszakadt a felsővezeték, a javítás idejére teljesen lezárták az utat, de az útzárat már feloldották.

Szolnoknál is

Jászfényszaru ipari parkjában és a vasútállomás közelében, valamint a 32-es főúton letört faágak miatt kérték a tűzoltók segítségét. Az útra zuhant fák akadályozták a forgalmat a 46-os főúton Mezőtúrnál, a Túrkeve és Kisújszállás közötti útszakaszon, a Kunhegyes és Abádszalók közötti úton és a Poroszló-Újlőrincfalva közötti úton.

Légzhatag Kaposváron
Légzhatag Kaposváron
Fotó: Mercurius / Időkép

Holnapra elmegy a vihar

Hétfő éjszaka és kedden napközben nagyobbrészt felhős idő ígérkezik, kedden a több napsütés a Dunántúlon valószínű. Hajnalban már inkább csak a Dunától keletre várható csapadék, majd kedden napközben elszórtan - nagyobb eséllyel az ország középső harmadában és keleten - alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Kedden heves zivatar már nem lesz. 

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 19 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 22 és 27 fok között alakul.