A Balatonnál gond lehet a zárva tartás

2015.06.16. 09:43

Elhibázott kormányzati döntés a vasárnapi zárva tartás – derül ki a kormánnyal szembefordult Magyar Nemzet balatoni riportjából. A Szomorú vasárnapok című cikk szerint a turisták érkezésével nehéz lesz állni azt a rohamot, amely szombatonként vár a boltokra.

Kifogásolta a döntést a Siófoki Fürdőegylet Turisztikai Egyesület vezetője is. Igaz, 200 négyzetméter alatt nyitva lehet a bolt, ha a tulajdonos családtagja dolgozik benne és a szerdától érvénybe lépő miniszteri rendeleti módosítás szerint nem kell szakirányú képzettség bizonyos termékek értékesítésére.

Ezen kívül még egy kiskapu van: a strandok területén nyitva lehetnek azok a boltok is, amelyek egyébként a zárva tartás szabályozása alá esnének. Az érintett jogszabály 14. paragrafusa szerint ugyanis "a kulturális tevékenységet és a fürdőszolgáltatást kiszolgáló kereskedelmi tevékenységre" nem vonatkozik a kinyitási tilalom.

Nem lehet viszont csekély tulajdonrész átruházásával bevonni a vasárnapi munkába az alkalmazottat. Ahhoz legalább 20 százalékban kell résztulajdonosnak lenni, hogy valaki vasárnap is dolgozhasson az üzletben.

Siófok alpolgármestere szerint végső mérleget csak a szezon végén lehet vonni. Potocskáné Kőrösi Anita azonban már az eddigi tapasztalatok alapján úgy látja, hogy szombatonként őskáoszhoz hasonló a parkolási helyzet és aznap a nagy áruházak túlterheltek.