A vécékefe nem varázspálca, tovább várok a csodára

2015.06.16. 21:20

Tavasszal összeállt a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) és a Domestos (pontosabban gyártója, az Unilever) egy jótékonysági akcióra, amelynek lényege, hogy a cég március 1. és május 31. között minden, itthon eladott Domestos termék után 5 forintot adományoz az elmaradottabb kistelepüléseken működő általános iskolák mosdójának felújítására. A KLIK előzetes belső felmérés alapján rászorultsági alapon állította össze felújítandó intézmények listáját, négy olyan van, amit biztosan felújítanak:

1. Baksai Általános Iskola, Baranya megye

2. Bucsai II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Békés megye

3. Kézdi-Vásárhelyi Imre Általános Iskola, Szomor, Komárom-Esztergom megye

4. Szentpéterúri Általános Iskola, Zala megye

Az akcióban felkérték az Indexet is, hogy olvasói szavazással segítse egy ötödik iskola kiválasztását, ezeket az alábbiakban ismerhetik meg. Mindegyik iskolától kértünk egy kis bemutatkozást, fogadják szeretettel!

Természetesen akik nem nyernek, azok sem távoznak üres kézzel, ők tisztítószereket kapnak az Unilevertől. Tehát az iskolák:

Mátyás Király Általános Iskola, Csór, Fejér megye

Iskolánkat, a Csóri Mátyás Király Általános Iskolát 1926-ban építették.

A mosdók azonban nem az épületben vannak, hanem attól távolabb, az udvar másik felében. Felújításukra évtizedek óta nem került sor, csak állagmegóvásuk volt. A wc-k épülete hullámpalatetős, alacsony belmagasságú, nehezen szellőztethető, fűthető. Fala salétromos, omlik. Piszoár nincs. Ezt az egyáltalán nem higiénikus helyiséget egy vasajtó zárja el az udvaron futkározó gyerekektől. Az ajtó vaskerete alul már elvetemedett, s alig tudja tartani a vaslemezt. A ráérkező esővíz sem tesz jót, ugyanis a mosdó kövére, a folyosóra gyakran befolyik. Az időjárás viszontagságának is ki vagyunk szolgáltatva. Ahhoz, hogy tanítványaink elmenjenek a mosdóba, ki kell tehát menniük az iskola épületéből, át kell öltözniük, a benti váltócipőt lecserélni, pulóvert, kabátot, esőkabátot, sapkát felvenni.

Ezt az áldatlan állapotot szeretnénk megszüntetni az Önök, a TE segítségeddel.

Kérünk, hogy szavazz Ránk!

* * *

IV. Béla Általános Iskola, Köröm, Borsod-Abaúj-Zemplén megye

A Körömi IV. Béla Általános Iskola B.-A.-Z. megye egy kis településen található. A vidék szép, s történelme sem elhanyagolható, hisz II. Rákóczi Ferenc itt tartotta 1707-ben, a falu határában az országgyűlést a Sajó áradása miatt. Jó látni, hogy a történelemkönyvek is megemlítik ezt a jeles eseményt (Ónod-Köröm).

Tanulóink szép eredményeket érnek el a különböző megmérettetéseken. Működik iskolánkban irodalmi színpad ezüst minősítéssel, modern tánccsoportok, sikeresek a különböző korcsoportú futballcsapataink.

Iskolánk épülete eltér a megszokott képtől. A homlokzati rész még az 1904-ben épített egyházi iskola része volt. Épületünk különlegessége, hogy van egy kis kápolnánk, amelynek mozaikképe Szent Gellért püspököt és Szent Imre herceget ábrázolja.

Maga az iskolaépület 1988-ban épült a régi egyházi iskola bővítésével. A mosdó és mellékhelyiség felújításának lehetőségét örömmel vették tanulóink, szüleik és a nevelőtestület is.

Izgalommal várjuk a szavazás végeredményét.

* * *

Maroslelei Általános Iskola, Maroslele, Csongrád megye

Maroslele1

Egy nélkülöző maroslelei WC segélykiáltása

Én csak egy szegény iskolai vécé vagyok,

kinek sok minden az életben sajnos nem adatott.

170 kisgyerek látogat meg naponta,

pedig az épület meglehetősen otromba.

Meleg vizem sosem folyott,

ülőkém is rég megkopott.

A fal körülöttem omlik,

a lefolyó is bűzlik.

Ha bejönnek a gyerekek,

hanyatt-homlok menekülnek.

Csak becsapják az ajtómat,

és más WC-ről álmodnak.

Ilyenkor mindig elszomorodom,

és naphosszat egyre csak fohászkodom,

hogy jöjjön már valami isteni csoda,

például a kedves lájkolók jóakarata.

Bár a takarító nénik sokszor segítenek a szagon,

mégsem virágillat száll ki az ablakon.

A fertőtlenítőket már elég rosszul bírom,

a klór sem segít minden gondon.

A WC kefe sem varázspálca,

így hát tovább várok a csodára.

Tartályaim inognak,

lehúzóim szakadnak.

Kézmosáskor gyakran pánikolok,

a bacik maradnak e, vagy inkább a csapok?

Bár a fal eredetileg fehér,

egy két penész és sárfolt talán még belefér.

De mindezek ellenére álmodtam egy nagyot,

minden erőmet összeszedve, megújulni akarok!

Nénik, bácsik kérlek segítsetek,

szavazzatok rám, hogy használható legyek!

* * *

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Révay György Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Kollégium és Gyermekotthon, Tiszaföldvár-Homok, Jász-Nagykun-Szolnok megye

Idén ünnepli fennállásának hatvanötödik évfordulóját a Révay György Iskola és Gyermekotthon.

Manapság 200 fő körüli gyermeklétszámmal működik a homoki gyógypedagógiai intézmény, ahol óvodától szakmunkásképzésig foglalkozunk az értelmileg és tanulásban akadályozott gyermekekkel.

A tanulók egyharmada államilag nevelt gyermek. Próbáljuk a családból kiszakítás nehéz terheit csillapítani a növendékek körében, és elősegíteni a társadalomba való mind jobb beilleszkedésüket.

Igyekszünk barátságos, otthonos környezetet biztosítani gyermekeink számára, e törekvéseinket tükrözik az osztálytermekről mellékelt fotók is. Iskolánk vizesblokkjai azonban sajnos rendkívül elhasználódott állapotúak, ezért is rendkívül jó lehetőség számunkra ez a nagylelkű kezdeményezés.

Nagyon sok dolgot megoldottunk és megoldunk önerőből, továbbra is ezt próbáljuk tenni, de a mi erőnk is véges. Minden segítségre szükségünk van!

Melyik iskola nyerjen tehát?

  • 16892
    Maroslelei Általános Iskola, Maroslele, Csongrád megye
  • 13317
    Mátyás Király Általános Iskola, Csór, Fejér megye
  • 1340
    Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Révay György Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Kollégium és Gyermekotthon, Tiszaföldvár-Homok, Jász-Nagykun-Szolnok megye
  • 443
    IV. Béla Általános Iskola, Köröm, Borsod-Abaúj-Zemplén megye

A szavazást június 23-án éjfélkor zárjuk, addig lehet voksolni és lobbizni az ismerősöknél!