Szélmalomharcot vív Junckerrel a CÖF

2015.06.16. 11:25

Sajtótájékoztatót tartott kedden a Gellért szállóban a Civil Összefogás Fórum. Ez az a szervezet, ami a Békemenetet is szervezi. A mai esemény apropója az volt, hogy a CÖF ki van akadva, amiért a Gyurcsány Ferenc tulajdonában álló Altus nevű cég – egy konzorciumban – megbízást kapott az Európai Bizottságtól (EB). Ezt a CÖF az EB elnökénél, Jean-Claude Junckernél kifogásolta egy levélben, amire most kaptak választ.

A CÖF elnöke kissé sértődötten jelezte is, hogy hiába hahotáztak néhányan azon, hogy Juncker válaszra sem méltatja őket, hiszen kaptak választ, még ha nem is Junckertől, hanem egy Walter Deffa nevű emberkétől.

Ami kiderült, hogy két, egymással ellentétes álláspont van, az egyiket a CÖF, a másikat az EB képviseli. 

  • A CÖF szerint az Altus megbízása jogilag és erkölcsileg is aggályos, összeférhetetlen, úgyhogy nagyon nincs rendben. 
  • Az EB szerint minden rendben van. 

Az első, CÖF-ös verzió szerint nagy a gáz, hiszen az EB Gyurcsány Ferenc cégét bízta meg, ami Csizmadiáék szerint azért veszélyes, mert így a volt miniszterelnök ellenőrizheti a Magyarországnak nyújtott uniós támogatást. Márpedig – ismerve Gyurcsányt – ebből csak rosszul jöhet ki az ország, hiszen így pártos lesz az ellenőrzés, a Fidesz-kormányzat kárára.

A sajtótájékoztatón Gyurcsányt pártját, a DK-t sem kímélték erősebbnél erősebb jelzőkkel, a legtalálóbb az „ultraradikális baloldali kispárt volt”, de a szélsőbaloldal is elég sokszor elhangzott. E narratíva egy kisebb armageddont jósolt arra az esetre, ha minden így marad, és Gyurcsány cégével nem bontja fel a szerződést az EB.  ”

A másik verzióról, miszerint a CÖF hülyét csinál magából és az országból, leginkább Walter Deffa válaszlevele árulkodik. Merthogy a válaszlevélben Deffa azt írja, azzal ellentétben, amit a CÖF hangoztat, az Altusszal kötött szerződés nem a Magyarországnak nyújtott uniós támogatás ellenőrzésére vonatkozik, hanem a „28 tagállam programozási dokumentumainak áttekintéséből álló helyzetfelismerési gyakorlatra", a tanulmány eredményeit pedig valamennyi tagállammal megismertetik, így Magyarország is el tudja majd juttatni észrevételeit az EB-hez. 

Deffa „nagyon aggasztónak” találja a módot, ahogy a CÖF az „ezzel a szerződéssel kapcsolatos információkat a nyilvánosság elé tárta”, ami „zavart okozott, és valószínűleg kedvezőtlen képet festett Magyarországon az Európai Bizottságról”. 

A CÖF szerint erkölcsileg és jogilag sincs rendben az, hogy az EB az Altusszal közösködik, Deffa szerint viszont minden a jogszabálynak megfelelően történt, tehát teljesen feleslegesen aggódnak Csizmadiáék.

A sajtótájékoztatón ifj. Lomnici Zoltán és Fricz Tamás is azt sugallta, miszerint az Altus hazudott a tendernél, de amikor az Index rákérdezett, hogy pontosan miben is hazudott, akkor elég furcsa magyarázatot kaptunk. Lényegében azt, hogy nem lehet tudni, hazudott-e, de ki kellene vizsgálni az egészet, és akkor kiderülne, hogy igen vagy nem. Fricz Tamás aztán bővebben kifejtette: szerinte Gyurcsány cége egyszerűen nem nyerhetett volna el ilyen megbízást, tehát vagy letagadta az Altus, hogy ki áll mögötte, vagy nem – de egyik verzió sincs rendben, hiszen nyilvánvaló az összeférhetetlenség.