A kormány 3,5 milliárdot adott Gripen-rakétákra

2015.06.18. 17:29

A magyar Gripenek balesetei nem okoznak fennakadást a szlovén légtérben folytatott biztosítási tevékenységben. Ezt Hende Csaba honvédelmi miniszter állította csütörtökön, a Capable Logistician 2015 hadgyakorlat bemutatója után tartott sajtótájékoztatón Várpalotán.

A miniszter szerint a Gripen-balesetek nem lesznek hatással a magyar légierő szlovéniai feladataira, hiszen ezt az egyébként is szolgálatban levő készenléti erőkkel Kecskemétről látják el.

Hende Csaba azt mondta: a legnagyobb kihívást a szeptember és december közötti, az észt, a lett és a litván légtérbiztosításban való magyar részvétel jelenti, de "vállalásainkat fenntartjuk, azokat teljesíteni fogjuk". Hozzátette, elképzelhető, hogy a balesetek miatt különleges intézkedésekre, átütemezésekre és adott esetben svéd partner segítségére is szükség lehet.

A gyakorlatokra kitérve arról is beszélt, hogy a légi utántöltő képesség begyakorlására most kapnak első ízben kiképzést a magyar pilóták. Erre utántöltő gépet bérelnek, és mivel az egyik magyar kétüléses Gripen a tavaszi baleset miatt nem tud felszállni, a svéd partnerek bocsátanak rendelkezésre egy ugyanilyen típusú vadászrepülőt.

A miniszter szólt a pilótasisakok éjjellátó képességgel való ellátásáról, valamint arról is: a kormány mintegy 3,5 milliárd forinttal támogatta a levegő-föld csapásmérés növelését, amely precíziós lézerirányítású bombákkal történik.

Hende Csaba azt mondta: ezzel a fejlesztéssel olyan képességre tesz szert a magyar légierő, ami a térségben egyedülálló.