Rasszizmust is oktatnak ezentúl az ELTE-n

2015.06.18. 19:45 Módosítva: 2015.06.18. 20:00

A populizmus és a kirekesztő eszmék ellen felvértező tantárgycsomagot vezet be az ELTE a bölcsészkarán. Az "értelmiségképző" tantárgycsomag részeként a diákok a rasszizmus történetéről is tanulni fognak, tudta meg az MNO György Pétertől, a ELTE Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetének igazgatójától.

A tantárgycsomagot három tantárgy alkotja majd: a rasszizmustörténet, a tudományfilozófia és a társadalomtörténet.  György Péter a három egy féléves tantárgy kötelezőként bevezetését javasolta a kari tanácson, de elképzelhető, hogy végül csak kötelezően választható kurzus lesz belőlük. A tananyag kialakításában a kar minden tanszéke részt vesz majd, és egy órát akár több tanár is tarthat, sőt, a tervek szerint külföldről is hívnak majd vendégelőadókat.

Hasonló intézekdést hozott néhány héttel ezelőtt a Pázmány Péter Katolikus Egyetem is. Ott a holokauszttörténet lett kötelező tantárgy, ami nem kis felháborodást váltott ki az egyetemi hallgatók körében. A holokausztot az ELTE új tantárgyai keretében is oktatják majd, a rasszizmustörténet tantárgy részeként.

"A világnézetébe senkinek sem szeretnénk beavatkozni, de ennek a csomagnak olyannak kell lennie, amely felvértezi a hallgatókat a vak előítélet, a rasszizmus ellen. Ha ezt bevezetjük, akkor megtettük, ami tőlünk telt azért, hogy politikai értelemben ne legyen valakiből bolond” – mondta György, hozzátéve: 

olyan egyetem persze nincs, amely nem termel ki Vona Gáborokat.

György Péter szerint a Jobbik „egy tehertétel a bölcsészkar életében” (a BTK számos egykori hallgatói önkormányzati vezetője Jobbik-tag, a volt BTK HÖK-elnök, Szávay István a Jobbik parlamenti képviselője is lett - a szerk.). Az intézetigazgató azt mondja, az egyetemen holokauszttagadásnak, homofóbiának és cigánygyűlöletnek nincs helye, azonban a baloldali diákság aránya ma már elenyésző az ELTE-n, 

a baloldal eltűnt a fiatalság köréből.