Eddig 85 bevándorlós plakátot rongáltak meg

2015.06.18. 09:57 Módosítva: 2015.06.18. 11:12

Csütörtök reggelig 85 olyan plakátot rongáltak meg, amelyen a kormány bevándorlással kapcsolatos üzenetei voltak olvashatók, derült ki az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ülésén. Papp Károly országos rendőrfőkapitány az ülésen azt mondta: a rendőrség 59 esetben indított eljárást. A főkapitány azt állította, hogy a rendőrségnek nincs és nem is volt listája a kihelyezett plakátokról. A rendőrségre érkezett bejelentések, valamint az interneten közzétett képek alapján rendeltek el közterületi ellenőrzéseket. 

A Belügyminisztérium (BM) által felügyelt titkosszolgálatok nem vettek részt a kormány bevándorlásról szóló plakátjainak megrongálásával összefüggő ügyekben, mondta az ülésen Tasnádi László, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára. Tasnádi László maga kezdeményezte, hogy a nemzeti konzultációs plakátok megrongálásáról nyílt ülésen, a sajtó jelenlétében beszélhessenek, miután a rendőrséget több olyan vád érte, hogy titokban, illetve nyíltan figyelték a plakátokat. 

Az ORFK vezetője a bizottság előtt azt mondta: az első bejelentés június 6-án reggel érkezett a Budapesti Rendőr-főkapitányság központjába arról, hogy a Népfürdő utcában két helyen is megrongáltak plakátokat. A rendőrök a helyszíni szemlén fényképeket készítettek és festékmaradványokat (de nem ujjlenyomatokat) rögzítettek. A térfigyelő kamerák felvételei alapján ezután megállapították, hogy a rongálást egy ember követte el. A rendőrség ezen kívül 444.hu-n közzétett képek alapján a III. és a XIII. kerületben rendelt el visszatérő közterületi ellenőrzéseket.

Papp Károly a XIV. kerületi Gundel Károly utcában történt esetről azt mondta, a helyszíntől a rongálás idején hatvanöt méterre voltak a rendőrök. Akkor hat ember állítottak elő és hallgattak meg, de sem ujjlenyomatot, sem DNS-mintát nem vettek tőlük.

A rendőrfőkapitány egy június 8-ai esetről is beszámolt. Akkor egy magánszemély tett bejelentést arról, hogy az ingatlanja területén lévő plakátot festékkel dobálták meg. A rendőrök a helyszínt nem biztosították, a bűncselekmény gyanúját sem ismerték el, ezért az intézkedés ügyében a főkapitány tényfeltáró vizsgálatot rendelt el.

Az ORFK vezetője azt mondta: a plakátrongálások ügyében csak nyílt, jogszerű szolgálatot teljesítettek a rendőrök, titkos információgyűjtést nem végeztek, titkos akciót sem hajtottak végre. Ha ilyen lett volna, akkor nem nyílt, hanem minősített rendőri jelentés készült volna az ügyben - emelte ki Papp Károly. Ha így történt volna, akkor a rendőri intézkedésekről is csak zárt ülésen számolhatott volna be.