Csak Botka merte kritizálni a kerítésépítést

2015.06.18. 11:29 Módosítva: 2015.06.18. 11:32
A migrációban érintett polgármesterek és a megyei közgyűlés elnöke örül a déli határra építendő kerítésnek, egyedül Botka László szegedi polgármester véli úgy, hogy a kormány csak a figyelem elterelésére találta ki azt.

A Csongrád megyei közgyűlés elnöke, Kakas Béla szerint a kormányzat az egyetlen felelős döntést hozta meg azzal, hogy a déli határra 175 km széles, 4 méter magas kerítést épít. Kakas szerint

nem nézhetjük tétlenül a Magyarországra zúduló bevándorlóáradatot!

Az elnök a Szeged Mának úgy nyilatkozott, hogy Csongrád megyét földrajzi fekvéséből adódóan kiemelten érinti az illegális bevándorlás problémája, mely ráadásul már nemcsak a kisebb településeken, hanem a megyeszékhelyen, Szegeden is egyre aggasztóbb méreteket ölt, egyre több kérdést vet fel a lakosságban.

Mint mondta, őt magát, illetve a megyei önkormányzatot is hétről hétre sokan - köztük települési vezetők és egyszerű állampolgárok - keresik fel aggodalmaikkal, a megélhetési bevándorlók okozta gondokra rámutatva (jellemzően köztisztasági, közegészségügyi vagy közbiztonsági kérdésekről van szó), illetve segítséget kérve, és a téma többször szóba került a megyei közgyűlés ülésén.

Kakas szerint a lakosok attól is félnek, hogy azok a bevándorlók, akik itt akarnak maradni,

milyen munkát fognak kapni, talán nem azt, amit az ő családjuk valamely tagja is elvégezhetne?

Illetve attól tartanak, hogy ha nem kapnak munkát,

ha tisztességes úton nem tudnak pénzt keresni, akkor majd megszerzik más módon. Sajnos a tapasztalatok azt mutatják, hogy ilyenkor a bűnözés mindig drámaian növekszik... Lépni kell a kérdésben, azonnali és határozott cselekvésre van szükség, ezért az itt élők nevében maximálisan üdvözlöm a kormány döntését, amit a saját eszközeinkkel segíteni is fogunk!”

Kakas Bélával szemben Szeged polgármestere, Botka László nem támogatja a kerítésépítést. A szocialista városvezető a Facebookon azt írta, hogy 

Magyarország igazi problémája nem a bevándorlás, hanem a kivándorlás! Egész Európa azon "kacag”, hogy pont a Fidesz-kormány az élharcosa - ostoba, magyarnyelvű(!) plakátokkal, támogatógyűjtő "konzultációval”, teljesen hasztalan 175 km-es drótkerítéssel - a menekültek elleni küzdelemnek.

Mint írja, Magyarország nem célállomása a migránsoknak, nem akarnak itt maradni.

Európában az Orbán-kormány tehát nem a probléma megoldása, hanem a probléma maga! A Fidesz célja persze világos, újabb "ellenség” ellen vívhatnak szabadságharcot és a közbeszéd is erről szól, nem a szegénységről, az ország kifosztásáról és a leszakadásról. Remélem, egyre többen megértik ezt?!

Botka emlékeztet arra is, hogy több mint 500.000 magyar letelepedési szándékkal költözött nyugatra az elmúlt években. Botka Kakas Béla állításait a Népszabadságnak úgy cáfolta, hogy Szeged lakosságát egyáltalán nem zavarják a menekültek, nem is találkoznak velük az utcákon. Úgy vélte, a drótkerítés fizikailag nem tartja vissza azokat, akik át akarnak jönni a határon.

Mórahalom fideszes polgármestere, Nógrádi Zoltán a lapnak úgy nyilatkozott, hogy meglepte a döntés gyorsasága, de ő maga és a helyi lakosság is támogatja. Szerinte már a télen elviselhetetlenné vált a menekülthullám, de mostanában nem a koszovóiak, hanem szinte kizárólag irakiak, szírek, afgánok és az afrikai országokból érkeznek.

Mint mondta, nem történt atrocitás, de ez jelentős mértékben annak köszönhető, hogy a helyiek védekeznek: éjjelente 12 polgárőr van szolgálatban.

Így is nagyon zavaró volt, hogy a menekülők tömegesen bementek melegedni az orvosi rendelőbe, a fürdőbe, a könyvtárba, és csak rendőri fellépéssel lehetett kiküldeni őket. A tanyán élő idősek is féltek tőlük, voltak kisebb lopások, és minden vetést letaposnak, amikor naponta több százan mennek át a termőföldeken.

A fideszes polgármester szerint

a határ lényege, hogy elválasszon dolgokat. Ahol ez megszűnik, ott nincs rend, ahol nincs rend, ott nincs biztonság.

Ásotthalom jobbikos polgármestere, Toroczkai László örül a kerítésépítésnek, mint a Népszabadságnak elmondta, korábban maga is javasolta azt. De úgy véli, hogy a kerítés önmagában nem megoldás.

Jelentős élőerő-védelemre van szükség a rögzített hőkamerák használata mellett, így jó eséllyel itt is a nullára szorítható a migráció

- utalt arra, hogy szerinte a bolgár-török határon épült kerítés után szinte azonnal a nullára csökkent azon a szakaszon a migráció. Toroczkai szerint ugyanakkor már önmagában a kerítés építésének bejelentése is visszatartó erőt jelent, hiszen az embercsempészek kénytelenek lesznek más útvonalat keresni.