Nyilvánosságra kell hozni Századvég-csoport tanulmányait

2015.06.18. 18:32 Módosítva: 2015.06.18. 18:51
A Miniszterelnökségnek az ítélőtábla döntése miatt 30 napon belül ki kell adnia azokat a tanulmányokat, amelyeket a Századvég-csoport írt a kormánynak - közölte Lázár János a szokásos csütörtöki kormányinfón. A cégek három év alatt 3,9 milliárd forintért dolgoztak.

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. a Századvég Alapítvánnyal és a Strategopolis Kft.-vel együtt közel 4 milliárd forintért készített tanulmányokat és közvélemény-kutatásokat a kormánynak.

Keresztesi Péter, a Századvég kommunikációs igazgatója az Index kérdésére azt mondta, nekik nem lesz szerepük a tanulmányok nyilvánosságra hozatalában, a Miniszterelnökségnek és a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak teljesítenie a bíróság döntését. Keresztesi azt nem tudta megmondani, hogy az ítélet alapján hány dokumentumot kell majd publikálni.

A pert az Origo időközben a VS.hu-huhoz igazolt munkatársa, Joó Hajnalka indította a Miniszterelnökséggel szemben, a jogi képviseletet a TASZ (Társaság a Szabadságjogokért) látta el. A másodfokon eljáró ítélőtábla csütörtöki döntése szerint a Miniszterelnökségnek megismerhetővé kell tennie a Századvég-csoport által a kormánynak készített tanulmányokat.

A VS.hu az elsőfokú ítélet után, tavaly novemberben azt írta, hogy a bíróság indoklásában megalapozatlannak tartotta a Miniszterelnökség védekezését, amely szerzői jogokra hivatkozva próbálta fenntartani a dokumentumok titkosságát. A bíróság azt sem tartotta elegendő oknak a dokumentumok visszatartására, hogy azokat a kormány döntés-előkészítő jellegűnek minősítette, és mivel a döntések még nem születtek meg, ezért titkosan kell kezelni.