A Market építheti az uszodaarénát

2015.06.19. 15:11
A Market Építő Zrt. nyerte a FINA 2017. évi Úszó-, Vízilabda-, Műugró- Műúszó és Nyíltvízi Világbajnokság megrendezésében szükséges uszodakomplexum építésére kiírt pályázatot.

A Market Zrt. 38,6 milliárd forintért tervezi, építi, és szereli a budapesti  Dagály strand mellé tervezett uszodaarénát, valamint ellátja az ezekhez kapcsolódó szolgáltatásokat a közbeszerzés.hu szerint.

Az uszodaépítés költségeiről több becslés is napvilágot látott. A költség 23 milliárd forintról indult, 38, 6 milliárd lett. Megkerestük nemrég az MNV Zrt.-t, hogy rakjon rendet a számok között. Eszerint a nettó 38,4 milliárd forint magában foglalja az uszodaaréna tervezését, megépítését (cca. 24 milliárd forint áfa nélkül), több mint tízezer néző fogadására alkalmas ideiglenes nézőtér tervezését, megépítését, utak és parkolóhelyek tervezését, megépítését, a közművek kiváltását és közműépítést, valamint egy 1 kilométeres árvízvédelmi gát tervezését és megépítését is”.

A beruházás bruttó, általános forgalmi adóval növelt költsége így 48,7 milliárd forint, amelyből áfaként mintegy 10,3 milliárd forint áramlik vissza azonnal a költségvetésbe. Maga az uszoda 22 milliárdból épül fel, emellett 14-15 milliárd Ft jut környezetrendezésre, közlekedésfejlesztésre, gátépítésre és az ideiglenes lelátóra.

A Market Zrt. Garancsi István üzletember érdekeltségében van. Garancsi nemrég egy Figyelő-beli interjújában azt mondta arra a kérdésre, hogy ő-e Orbán új Simicskája, hogy semmilyen üzleti kapcsolatuk sincs.