Ezek a tavalyi embercsempész-statisztikák

2015.06.19. 16:01

Több mint száz embercsempészési ügyben hozott ítéletet tavaly a bíróság Csongrád megyében, az idén eddig 58 ilyen ügyet fejeztek be a megyében - mondta a Szegedi Törvényszék szóvivője az MTI-nek.

Juhászné Prágai Erika szerint ezeknek a pereknek a zömét a Szegedi Járásbíróság tárgyalja. Tavaly 97 embercsempészési ügyben hozott ítéletet, ezek közül 65 első-, 4 másodfokon emelkedett jogerőre, 28 még nincs befejezve.

Az idén eddig 58 perben született elsőfokú ítélet, ezek közül egy jogerős. Tavaly Makón négy, Hódmezővásárhelyen egy embercsempészési ügyet tárgyaltak, valamennyi jogerősen befejeződött első fokon.

 Az idei évben embercsempészet bűntette miatt csaknem hatvan ügyben, több mint hetven emberrel szemben emelt vádat a Szegedi Járási Ügyészség, illetve a Csongrád Megyei Főügyészség - tájékoztatta a főügyészség szóvivője az MTI-t.

Szanka Ferenc szerint többnyire végrehajtandó szabadságvesztést és a vádlott kiutasítását kérték a bíróságtól, főként azokban az esetekben, amikor a bűncselekményt több embernek segítséget nyújtva, illetve bűnszervezetében követték el.

Az embercsempészés miatt kezdeményezett eljárások több mint 40 százaléka Csongrád megyében indult.