Két helyen is polgármestert választanak ma

D  TT20141009011
2015.06.21. 07:57

Két településen tartanak ma időközi polgármester-választást: a Nógrád megyei Zabar és a Zala megyei Hottó választói szavaznak a település vezetőjéről, írja az MTI.

  • Zabarban azért lesz választás, mert a település eddigi vezetője, Nagy Tamás (Fidesz-KDNP) március 14-én elhunyt. A választásra jogosult 367 lakos egy szavazókörben voksolhat, szavazatukat két független jelöltre adhatják le.
  • Hottó tavaly októberben megválasztott független vezetője március 18-ával lemondott tisztségéről, ott ezért kellett időközi önkormányzati választást kiírni. A posztért egyetlen jelölt indul, a lemondott polgármester.

Szavazni reggel hattól este hét óráig lehet. A polgármester-választáson az a jelölt nyer, aki - a megjelent szavazók számától függetlenül - a legtöbb voksot kapja.

UPDATE:

  • Hottó egyetlen polgármesterjelöltjét, Vincze Ferencet megválasztották. A település körjegyzője elmondta: nem egészen 14 százalékos volt a részvételi arány. A 270 szavazópolgár közül 37-en adták le voksukat a független Vinczére. A polgármester  idén márciusban azért mondott le polgármesteri mandátumáról, mert elfáradt, és a vállalkozására is koncentrálnia kellett, illetve januárban az addigi alpolgármester is lemondott, amivel tovább gyarapodtak a feladatai. Az újraindulás mellett azért döntött mégis szavai szerint, mert a település lakói már a lemondása napjától kérték és biztatták arra, hogy folytassa az elmúlt öt évben végzett polgármesteri munkáját.