Az ENSZ-t meg sem kereste a kormány a módosítási tervezettel

2015.06.22. 17:05
Már múlt héten lejárt a határidő, de a civilek még mindig nem jutottak a menekültügyi törvény módosításának végére. Kevesebb, mint 24 órájuk lett volna véleményt mondani 18 oldal jogszabályi szövegről. Az ENSZ-t meg sem kereste a kormány, a Helsinki Bizottság hétfőn még nem volt kész, hogy érdemben nyilatkozzon a már három napja lezárt tervezetről. Amint a végére érnek, mi is beszámolunk, mit jelent a menekültekre nézve a gyakorlatban a tervezet.

Az UNHCR budapesti irodája az Indexnek hétfőn azt mondta, hogy a magyar kormány meg sem kereste az ENSZ menekültügyi Főbiztosságát, hogy véleményezze a menedékjogról szóló törvény módosítási javaslatát. Ez egyébként vállalt feladata lenne a Genfi egyezmény aláírójaként. És annak fényében is különös, hogy egyébként a civileknek kevesebb, mint egy napot adott a kormány véleményezésre.

Villámtörvény?

Alig került ki pénteken a kormány honlapjára a menedékjogról szóló törvény módosításának tervezete, máris, még aznap lezárták a véleményezést. Tehát a civil szervezeteknek összesen kevesebb mint 24 órájuk lett volna véleményezni a módosítást.

  

Erről korábban itt írtunk. A Helsinki Bizottság válaszlevelében azzal érvelt, hogy "a tervezetet a kormányzati szervekkel való egyeztetésre bocsátással egyidejűleg úgy kell közzétenni, hogy a tervezet céljához és hatálybalépéséhez igazodóan megfelelő idő álljon rendelkezésre a tervezet érdemi megítéléséhez és a vélemények kifejtéséhez". 18 oldal törvényszöveg alapos átnézésére nyilvánvalóan nem elég.

A módosítások értelmezéséhez az Index a civilek segítségét kérte, de Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke még hétfőn is azt mondta: több idő kell, hogy érdemben kiértékeljék a tervezetet. Szerinte ez a határidő „világossá tette azt, hogy a kormány valójában nem tart arra igényt, hogy akár a szakma, akár a szélesebb nyilvánosság konstruktív javaslatokat tegyen” a menekülttörvény módosításához.

A törvényi kötelezettséget egyértelműen megsértve, a szakmai és a széles nyilvánosság véleményét teljes mértékben semmibe véve jártak el. Az érveink kifejtésére biztosított valódi lehetőség hiányában és a Belügyminisztérium törvénysértő eljárása miatt a kiüresített vitában nem kívánunk részt venni. 

– írta a Magyar Helsinki Bizottság még 19-én kelt válaszlevelében.

Pardavi azt mondta, kedden már érdemben fog tudni reagálni. Ehhez nemcsak a jelenlegi tervezetet kell áttekinteniük, hanem például az EU-s eljárási irányelvet is. Azt is meg fogják nézni, hogy a decemberi, végül fiókban maradt módosítási tervezethez képest mennyiben más az új tervezet. 

Amint tudunk, beszámolunk arról, hogy a civilek szerint a gyakorlatban milyen változtatásokat hozna a rekordsebességgel megvéleményeztetett módosítási tervezet. Részletesebb információkat a menekültekről itt olvashat.