Titkosrendőröknek adták ki magukat, 180 milliót raboltak

2015.06.22. 09:56

A Fővárosi Főügyészség különösen nagy értékre elkövetett rablás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat három férfival szemben, akik a vád szerint 2013 novemberében csaknem 180 millió forint értékű készpénzt raboltak egy vietnami férfitól.

A vádlottak 2013 őszén figyeltek fel a vietnami állampolgárságú sértettre, aki az egyik Budapest IX. kerületi pénzintézetben napi rendszerességgel jelent meg és ott nagyobb összegeket fizetett be. A két férfi elhatározta, hogy egy adandó alkalommal erőszak alkalmazásával megszerzik a sértettnél lévő készpénzt.

A terv alapján 2013 októberében több alkalommal megfigyelték a pénzintézethez érkező vietnami férfit és feltérképezték a pénzszállítási szokásait. A harmadik vádlott eközben fiktív adatokkal vásárolt egy gépkocsit a bűncselekmény elkövetéséhez.

2013. november 5. napján a reggeli órákban I. rendű vádlott két, máig ismeretlen társával - az erre a célra vett gépkocsival - megjelent a pénzintézetnek is helyet adó épület mélygarázsában, ahol kesztyűben és baseball sapkában várták a sértett érkezését. A vietnami férfi mintegy másfél óra elteltével gépkocsival megérkezett a helyszínre, ahol leparkolt, a nagy összegű USA dollárt és eurót tartalmazó táskájával kiszállt a járműből és elindult a pénzintézet felé.

A támadók ekkor a sértetthez léptek, egyikük egy lőfegyvernek látszó tárgyat fogott rá, miközben - rendőrségi jelvényre hasonlító tárgyat is felmutatva - közölték vele, hogy titkosrendőrök és be kell vinniük a rendőrségre. A pénzt tartalmazó táskát ezután elvették a férfitól, majd megmotozták, a kezeit a háta mögött megbilincselték és a gépkocsijukba ültették, amivel kihajtottak az épületből.

A sértettről a bilincset később levették, majd a XI. kerületben kirakták a járműből. Az elkövetők végül még ugyanebben a kerületben, a Szerémi úton megálltak és az autó belsejét hipóval kitakarították. A vádlottak a vád szerint a zsákmányolt pénz elosztották egymás között.

Az elrabolt 180 millió forint nem került elő, a vádlottakra tizenöt évig terjedő szabadságvesztést is kiszabhat a bíróság.