Új rektora van a Műegyetemnek és a Pannon Egyetemnek

2015.06.22. 20:43

Július elsejével Józsa János egyetemi tanárt nevezték ki a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) rektorának. Áder János köztársasági elnöki határozata a hétfői Magyar Közlönyben jelent meg. A rektor megbizatás 2018. június 30-áig szól. A Péceli Gábor rektort váltó Józsa János mostanáig a BME Építőmérnöki Kar tudományos dékánhelyetteseként dolgozott, írja az MTI.

Új rektora lesz a veszprémi székhelyű Pannon Egyetemnek is. Az államfő Gelencsér Andrást nevezte ki. Ő is 2018. június 30-áig töltheti be a posztot. Gelencsér András vegyészmérnök mostanáig a Pannon Egyetem Mérnöki Karának dékánhelyettese volt.

A Pannon Egyetem műszaki és informatikai kara nemrég bejelentette, hogy ki akar válni az intézményből és a Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez szeretne csatlakozni.  A Pannon Egyetem szenátusa azonban az intézmény egysége mellett állt ki. A szenátus  etikailag elfogadhatatlannak tartotta, hogy Friedler Ferenc eddigi rektor "a vezetésére bízott intézmény jövőjét és hírnevét súlyosan veszélyeztető folyamatban meghatározó szerepet vállalt". A rektor felelősségét elismerve bejelentette, hogy a június végéig fennmaradó hivatali idejében    lemond  az intézmény stratégiai ügyeinek tárgyalási, képviseleti jogáról.

Palkovics László felsőoktatási államtitkár az Indexnek a múlt héten azt mondta: a kiválásról a minisztérium mint fenntartó dönthet, de a Pannon Egyetem kiválóan működő és sikeresen menedzselt hálózatos egyetem, amely jelenlegi formájában is megfelelően működik, így a kar kiválását várhatóan nem támogatják.