Tüntettek a Csepeli Munkásotthonnál

2015.06.24. 21:32

Szerda este Élőlánc a munkásotthonért címmel demonstrációt tartottak a Csepeli Munkásotthon előtt. A tüntetők az ellen a kormánypárti törvényjavaslat ellen tiltakoztak, amely az intézményt fenntartó alapítvány önkormányzati tulajdonba vételét is célozza. A tüntetésen az MTI szerint beszédet mondott Nagy József, a Csepeli Munkásotthon Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Meg kell menteni a Csepeli Munkásotthont, mert a Fidesz el akarja venni, mondta a helyszínen Kunhalmi Ágnes MSZP-s képviselő. Ott volt Szabó Szabolcs, az ellenzéki összefogás csepeli és soroksári országgyűlési képviselője is, aki szerint "a Fidesz megpróbálja lenyúlni a Csepeli Munkásotthont".

Szabó azt mondta: felszólítja Németh Szilárdot, a törvényjavaslatot benyújtó fideszes parlamenti képviselőt, volt csepeli polgármestert, hogy vonja vissza a javaslatot. Borbély Lénárdnak, Csepel jelenlegi polgármesterének pedig Szabó szerint le kellene ülnie a kuratórium vezetésével, és megoldást találnia a problémára.

A közhasznú alapítványokat érintő törvénymódosítási javaslatról múlt héten kezdte a vitát a parlament. Az MTI múlt heti tudósítása szerint már akkor sokan bírálták a javaslatot az ellenzékből. A szocialista Bárándy Gergely például azt mondta, hogy Németh Szilárd javaslata egy "erőből átvitt bosszú" akar lenni, a jobbikos Szávay István pedig a kormány civil szervezetekkel szembeni "keresztes hadjárata" újabb állomásának nevezte. Szabó Szabolcs a parlamentben azt is megjegyezte:  szerinte a csepeli Fidesz "egyfajta kommunista fészeknek tekinti" a munkásotthont, ezért készült az indítvány.

Németh Szilárd minderre akkor úgy reagált, hogy ezeket a hozzászólásokat az információhiány és a napi politikai szándék vezette. "A jogszabály garancia arra, hogy a munkásotthont és a kulturális vagy szociális intézményeket fenntartó alapítványok az önkormányzatokkal együttműködve egy új perspektíva elé állítsák ezeket az intézményeket" - védte a javaslatát.