El a kezekkel a nyári vakációtól!

2015.06.25. 23:03 Módosítva: 2015.06.25. 23:04

Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete közleményt adott ki, amiben felsorolják, miért lenne nagy hiba megrövidíteni a nyári szünetet, ahogy azt az Emmi tervezi

A PDSZ szerint jól felépített kampányok születtek arra hivatkozva, hogy a hosszú nyári szünet problémát okoz a szülőknek, hisz nincs elég szabadságuk arra, hogy azt gyermekeikkel töltsék.

A szakszervezet szerint csupán a három legfontosabb érdekeltet nem kérdezték meg, a diákokat, szülőket és a pedagógusokat. A tárca a tanév szorgalmi időszakát, június 30-ig kívánja kitolni.

D CIM20080613004
Fotó: Czimbal Gyula

A PDSZ a leghatározottabban tiltakozik az ésszerűtlen, kontraproduktív, ötlet ellen, ami tovább növeli az egyébként is túlterhelt diákok terheit, és energiájuk utolsó cseppjeit is ki akarja csavarni a végletekig kizsigerelt pedagógusokból - írják. 

A tiltakozás oka, hogy szerintük

  • A tanítási szünetek átstrukturálása nem oldja meg – sőt fokozza - a szülők problémáját, hisz szabadság napjaik száma nem nő, ellenben azt több részletben kell kivenni. Így a „vágyott cél” megvalósítása, miszerint a család többet legyen együtt – abszolút ellehetetlenül.
  • Az őszi, téli, tavaszi szünetek megnyújtása többlet kiadással jár, hisz az iskoláknak akkor is biztosítani kell a gyerekek felügyeletét, az épületeket fűteni, világítani kell, a felügyelő pedagógusokat pedig fizetni kell.
  • A júniusi időszakban az iskolaépületek nagy része – fizikailag sem - alkalmas feladatának ellátására. A magas hőmérséklet veszélyeztetheti mind a diákok, mind pedig pedagógusaik egészségét.
  • A tankerületi rendszer súlyos alulfinanszírozottsága nem teszi lehetővé, hogy megnyújtott időszakban a diákokkal iskolán kívüli programot hajtsanak végre a pedagógusok.

Azonnali egyeztetéseket kezdeményeznek az államtitkársággal, és felszólítják az oktatás irányítóit, hogy az egyeztetések befejeződéséig ne tegyenek lépéseket ebben az ügyben. 

Az Index szavazásán az olvasók túlnyomó többsége is gondolta úgy, hogy ne változtassanak a vakáció hosszán.