A kerítést 10 méteres mélységben építik meg. Orbán Viktor levelet írt az Európai Bizottságnak, hogy ne ide, hanem Görögországba küldjék vissza a menekülteket. Új vezetőt kap a brüsszeli állandó képviselet. Nagyobb minimálbér lesz jövőre. 2017-től újabb rezsicsökkentés lesz. Szeptemberben pedig újabb törvény születik a dohányzás ellen: egységes lesz a cigaretta csomagolása. Lázár János rekedten sem mondta le a Kormányinfót. Percről percre.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Meg is érkezett Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár. Gyorsan eltelik majd ez a két óra, meglátják.

  • Lázár János elnézést kér, hogy rekedt a hangja, és halkabb. Azért lehet hallani. A jövő heti szerb-magyar közös kormányüléssel kezdi, a magyar kormány szerdán megtárgyalta a napirendi pontokat, és felkészült a lehetséges vitákra. Szóba fog kerülni természetesen a tervezett kerítés is.

  • A héten a parlament elfogadta a jövő évi költségvetést, amelyet Lázár persze "az adócsökkentés költségvetésének" nevez. 2 százalékos hiánnyal és 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány. 230 milliárddal több marad a gazdaságban - sorolja Lázár. 2018-ra 60 százalék közelébe csökkentené az államadósság szintjét a kormány. Lázár arról is beszél, hogy a kormány komoly lépéseket tett a szegénység felszámolására, az Eurostat adatai is szerinte alátámasztják ezt. A használt lakás utáni szocpol esetében is érdemi változások lesznek.

  • Jövőre mindenki aki a közfoglalkoztatásban részt akar venni, az részt is vehet benne. 340 milliárd forintot költ a kormány a közfoglalkoztatásra. A munkahelyvédelmi akciótervre pedig 180 milliárd forint jut. Lázár jó hír is mond a minimálbéreseknek: 5,5 százalékkal nőhet a minimálbér 2016-ban. A nyugdíjak 1,6 százalékkal lehetnek magasabbak.

  • Az igazi ütőkártyákat azonban csak most sorolja Lázár. A miniszter úgy látja, hogy a helyez annyira jól alakul az energiaszektorban, hogy a közműszolgáltatás államosítása után

    2017-ben és 2018-ban újabb rezsicsökkentés jöhet.

  • Ezután Lázár rá is tér a bevándorlási ügyre. Megismétli, hogy egy újkori népvándorlással állunk szemben, és az Európai Bizottság szerint az illegális határátlépés egyik legfőbb célpontja Magyarország. Lázár elismételte azt, amit Szijjártó Péter szerdán mondott: a kormány minden egyes uniós szabályt be fog tartani, és különbséget tesznek a gazdasági bevándorlók és a háborús menekültek között. 

    Összesen 16 ezer menekültet küldenének vissza az EU-s országok Magyarországra. Orbán Viktor ezért levelet írt szerdán európai vezetőknek, hogy oda küldjék vissza őket, ahol az EU területére léptek: a kormány szerint ez Görögország.

  • A kormány szerdán döntött a szerb-magyar kerítés felhúzásának technikai részleteiről. A határ mentén mélységében 10 métert akarnak igénybe venni, ami azt jelenti, hogy a határ mentén földet birtokló tulajdonosokat kártalanítani kell. Lázár szerint

    • 5 ezer hektár földről van szó.
    • 1200 állami tulajdonos és 2300 magántulajdon birtokol földet, nekik a földhasználatért fizetséggel tartozik az állam.

    A legális határátlépési pontokból többet fognak létesíteni, ezeken továbbra is beléphetnek azok, akik menekültként akarják regisztrálni magukat.

  • A legfrissebb adatok szerint 870 ezren küldték vissza a bevándorlásról és a terrorizmusról rendezett nemzeti konzultációs kérdőívet. 47 ezret elektronikusan töltöttek ki. 

  • Jön a szokásos Altusozás. Lázár János sajnálja, hogy Gyurcsány Ferenc nem válaszolt a múlt héten feltett kérdéseire. Márpedig szerinte az Altus több konzorciumi partnere szerepelt az OLAF-listán, vagyis gond van a pénzügyi megbízhatóságukkal. Lázár erről levelet is írt az Európai Bizottságnak, és a dolog kivizsgálálását kérte, ileltve azt, hogy az Altussal kapcsolatos összes adatot adják ki az elmúlt öt évből.

  • A nagy agrárvállalatok voltak az elmúlt hét év nagy nyertesei az uniós agrártámogatásoknál. A támogatás 75 százalékát kapta az összes érintett 5 százaléka. A kormány ezt megelégelte, átrendezi a földalapú támogatások rendszerét, így a legnagyobbak nem fognak támogatást kapni ez bizonyos területnagyság fölött – jelentette be Lázár. Az Európai Bizottság ezt jóváhagyta. Lázár nem nevezte meg, de Csányi Sándort, Simicska Lajost és Leistinger Tamást érintheti érzékenyen ez a hír.

  • Szeptemberben változás lesz a brüsszeli állandó képviseletnél. Amiről korábban mi is írtunk, immár tény: Györkös Péter nagykövetnek megköszönik a munkát, berlini nagykövetnek nevezik ki. Czukor József jelenlegi berlini nagykövet hazatér, a miniszterelnök főtanácsadójaként vezeti Orbán Viktor külügyi stábját. Az új brüsszeli képviselet-vezető pedig Várhelyi Olivér lesz, aki most Brüsszelben a belső piacért felelős nagykövet - jelentette be Lázár János.

  • Tapasztalom, hogy a trafikellátók körül lökdösődés alakult ki, ami igazolja, hogy jó üzletről van szó -  tér rá a dohányellátó-témára Lázár. Szerinte a Philip Morris három éve harcot hirdetett a magyar kormány ellen, mert a kormány ugye elkezdte visszaszorítani a dohányzást. Fel is jelentette a kormányt Brüsszelben a nyakába kapott különadó miatt, pedig ebből a különadóból épül majd fel a budapesti szuperkórház. A miniszter szerint az is blöff volt, hogy hivatalos ajánlatot tett volna a cég a koncesszióra.

    Lázár észlelte, hogy az trafikellátó-pályázaton győztes Continental vezetőjét, Sánta Jánost a média a barátjának nevezte. De neki kevés barátja van, "az egyik éppen itt áll mellettem", célzott Giró-Szász Andrásra-

  • Lázár szerint a Philip Morris azért hadakozik, mert a kormánynak újabb terve van a dohányzás visszaszorítására: egységessé teszi a cigaretta csomagolását. 

    Minden dohánytermék külseje azonos lesz.

    Ez azt jelenti, hogy a dobozokra nem a márkanév kerül, hanem különféle képek a dohányzás káros hatásairól. Ez a rendszer Ausztráliában már működik, és tervezik Franciaországban és Írországban is bevezetni - jelezte Lázár. Erről szeptemberben dönthet a parlament.

    A helyszínen ki is osztottak Lázár munkatársai egy tervet, hogy nézhet ki az egységes doboz:

  • Lázárt megkérdezték a századvéges Lánczi Tamás dohánykereskedő cégben betöltött új posztjáról is. A miniszter megkerülte a kérdést, és arról beszélt, olyan dohánycégeket akarnak támogatni, melyeknek gyártókapacitásuk van Magyarországon. Lázár azt is elárulta, hogy a Sánta családtól sok tanácsot kapott a dohányzás visszaszorításához, mert „a rablóból lesz a legjobb pandúr”. Lázár további kérdéseket kap Sánta Jánosról, amire kifakadt, hogy nincsenek titkai,

    az alsónadrágig átkutattak már.

  • Ismét a bevándorlás a téma. Lázár jelzi, hogy a kormánynak az esze ágában sem volt a Dublin III. felfüggesztése (Kovács Zoltán kedden még máshogy nyilatkozott). Technikai és kapacitásbeli nehézségeink vannak, ezért jeleztük, hogy átmenetileg nem tudjuk fogadni a Nyugat-Európából visszaérkező menekülteket. Lázár ezután értetlenkedik azon, hogy egy "gazdag Németország és Ausztria" akarja hozzánk visszatoloncolni a bevándorlókat. Ezt szerinte nem hagyhatja szó nélkül a kormány.

  • A Nemzeti Eszközkezelő többet költhet majd lakásvásárlásra a költségvetési tartalék terhére, de összeget nem határozott meg a kormány. Lázár szerint legalább 100 ezer embert veszélyeztet otthonának az elvesztése. Tőlük venné meg az eszközkezelő a lakást, hogy az adósok aztán az államtól visszabéreljék.

  • Lázár hosszú percek óta egy kérdésre a műtárgyak visszaszerzéséről beszélt. Szerinte az olyan gyűjteményeket vissza kell adni a tulajdonosoknak, ahol az állam nem tudja egyértelműen bizonyítani, hogy az övé. Példaként említette a Herczog-gyűjteményt, ahol a hosszú pereskedés nagyon sokba került, ezért azt javasolta a miniszterelnöknek, hogy peren kívül egyezzen meg az örökösökkel.

  • Újabb kérdés jön a Continental-vezető Sánta Jánosról, aki ugye Lázár szerint abszolút nem a barátja. Lázár nem is tudott arról, hogy Sánta bevásárolta magát a Napi Gazdaságba. Lázár kijelenti, hogy nincs is befolyása a napilapra.

  • Percek óta Paks a téma. Lázár szerint nem az a kérdés, hogy legyen-e atomerűmű vagy sem, hanem hogy miként legyen. Mert az atomerőmű olcsón termeli az áramot. A legrosszabb esetben is 20 forint alatt, miközben a lakosság most 37-38 forintért veszi az áramot.  Az állam dolga, hogy az áramkereskedésre rátelepedett szereplőket elhessegesse. 

  • Egy újságíró rákérdezett Tarlós István kirohanására is. Tegnap azt mondta, hogy szerinte kimondatlanul is mindenki tudja, hogy ki lehet az Orbán Viktor környezetében, aki rendszeresen pontatlanul informálja a miniszterelnököt, és ez rontja a kommunikációt. Lázár elismerte, hogy szerinte rá gondolt a főpolgármester, akit "kiváló barátjának" nevezett. "Mindenről én jutok az eszébe, de nem jó nyomon jár" - mondta Lázár, aki szerint múlt héten a BKV finanszírozásáról nem a saját álláspontját ismertette, hanem a kormány döntését. A végén azért Lázár nem bírta ki, hogy lazán ne szúrjon oda Tarlósnak:

    Amikor polgármester voltam, én a városommal foglalkoztam, és nem ellenségkereséssel. De ő dolga, lelke rajta.

  • Újra a kerítés a téma. Giró-Szász András elmagyarázza, hogy aki a kerítésen átmászik vagy megrongálja, törvénysértést követ el. Ha elér a kerítésig valaki, amely már Magyarország területe, visszafordítják Szerbiába. Lázár is kifejti, pontosan mit várnak a kerítésről: "a moderkori népvándorlásnak vannak útvonalai, ha egyet lezárnak, megkeresik a másik könnyű útvonalat". Szerinte majd radikálisan lecsökken majd a migránsok száma, mert rájönnek, hogy erre nem érdemes elindulni. Arra kérdésre, hogy természetvédelmi okok meghiúsíthatják-e a kerítés felhúzását, Lázár azt válaszolja, hogy "közbiztonsági okokból néhány jog korlátozható". De figyelembe veszi majd a kormány atermészetvédelmi előírásokat is. Egyelőre nem tudni, mikor és hol kezdődik majd a kerítés építése.

  • Szóba került a katonai gép balesete, amelyről a sajtótájékoztató ideje alatt érkezett a hír. Itt olvashat a részletekről. Lázár nem is tud semmit a részletekről, Giró-Szász azt mondja, hamarosan sajtótájékoztatót tart a vezérkari főnök. Kap viszont egy másik kérdést arról, hogy mostanában több baleset is történ a magyar honvédség gépeivel. Lázár azt mondja, mindkét Gripen-balesetről alapos tájékoztatást kért a kormány.

  • Rekordot döntött a Kormányinfo, 2 óra 22 perces volt a mostani, de legalább megtudtuk, hogy 

    • egységes cigarettásdobozok lesznek,
    • jöhet az új rezsicsökkentés,
    • 5,5 százalékkal nőhet jövőre a minimálbér,
    • változás lesz a brüsszel állandó képviseletnél, az eddigi vezető Berlinbe megy, a berlini nagykövet hazatér és Orbán tanácsadója lesz,
    • a kerítést 10 méteres mélységben építik fel a szerb-magyar határon, 2300 földtulajdonosnak fizet a kormány a határ mentén.

    Ezzel közvetítésünket be is fejeztük, találkozunk jövő csütörtökön!