Lovas rendőröket küldtek a határsértőkre Szegeden

IMG 3944
2015.06.26. 10:10

Lovas rendőrökkel fésüli át Szeged határát a készenléti rendőrség, így akarják elcsípni a város határában, elsősorban a Tisza töltésénél megbújó határsértőket – értesült helyi forrásokból az Index.

A lovasokat a Készenléti Rendőrség lovas alosztályából rendelték ki Szeged-Gyálarét térségébe, a lovasok párosával teljesítenek szolgálatot. 

Lovas rendőrök egyébként korábban már voltak a Szegedtől nem messze lévő Mórahalmon, ahol a rendőrség szerint már bevált a módszer, javította a lakosság szubjektív biztonságérzetét.

Megtudtuk, hogy már 300 fő fölött van a pénteken elfogott migránsok száma. Az elfogottak fele nő és gyerek. Nincsen kapacitás arra, hogy elszállítsák őket Röszkére, a rendőrök munkáját polgárőrök segítik, a menekülteket bérelt Volán-busszal szállítják. A menekültek éhesek, szomjasok, a helyiek mentek el boltba kiflit, kenyeret venni nekik. Többségük együttműködő, de vannak, akik menekülnek, befutnak a lakóházak közé, és ott kergetőznek a rendőrökkel, polgárőrökkel. Több polgárőr csütörtök este 9 óta kint van, amint itt végez, megy munkába.  

Péntek hajnalban munkatársunk is Szeged utcáit járta, ezeket a képeket ő készítette a helyszínen:

A helyiektől megtudtuk: most is ugyanannyi menekült érkezik, mint korábban, a kormány menekültellenes kampánya óta mindössze annyi változott, hogy több lett a rendőr. Olyan helyivel nem találkoztunk, akit bántottak volna a határsértők, vagy betörtek volna hozzájuk, a legtöbb lakosnak inkább csak azzal volt baja, hogy a határsértők szemetet, eldobott papírokat és ruhákat hagynak maguk után. 

A rendőrség most abban bízik, hogy a lovasokkal könnyebben elfogják a határsértőket, főleg az ártereken.

Csütörtökön reggel az Index is járt és forgatott a helyszínen, a videónkat itt nézheti meg:

Észrevettek a rendőrök, de elfutottunk

(Köszönet a segítségért Tábori Ádámnak!)