A kormány közmunkára fogná a menedékkérőket

DBZOL20150627003
2015.06.29. 20:11 Módosítva: 2015.06.29. 20:12

Pintér Sándor belügyminiszter benyújtotta a Parlamentnek a szerb határ mentén felépülő ideiglenes határzárral és a migrációval összefüggő törvények módosításával kapcsolatos javaslatát. Eszerint felgyorsítanák a menedékkérelmek eljárásának lefolytatását, megteremtenék a négy méter magas kerítés építésének jogi alapját, és közmunkára fognák a menedékkérőket, igaz csak ideiglenesen, írta a Vs.hu

A belügyminiszter módosítója szerint, amennyiben nincs más jövedelme a menedékkérőnek

jogosult lenne közmunka végzésére.

A közmunkát az első kilenc hónapban a táborban és annak környékén végeznék, utána a külföldiek munkavállalására vonatkozó általános szabály szerint. Más kérdés, hogy a menedékkéről nagyon ritkán töltenek kilenc hónapot Magyarországon. 

A határ menti kerítés jogi alapját azzal teremtenék meg, hogy kimondták, az államhatár védelme érdekében a határtól befelé eső tíz méteres szakaszt igénybe lehet venni "az államhatár rendjének védelmét biztosító létesítmények építése, telepítése és üzemeltetése (...) céljából". Ezen a területen magán tulajdonban levő ingatlanok vannak, amelyek tulajdoni lapjára közérdekű használati jogot jegyeznének be, a tulajdonosokat egyszeri kártérítés illetné meg. Ha pedig valóban ráépítik a telkükre a kerítést, akkor évente egyszer fizetnének neki. Az összeget a megyei kormányhivatalnok szabná meg, de a rendőrség fizetné, írta a portál. 

A menedékkérők visszatartási ideje is változna Pintér javaslata szerint. Eddig 12 óráig tarthatták őket vissza a határon, ez 24 órára változna. Amennyiben valaki ez idő alatt menedékkérelmet nyújtana be, plusz 12 óráig a határon tarthatnák, hogy legyen idő elvégezni a szükséges adminisztrációt. 

Visszaküldenék őket Szerbiába

A javaslat szerint a menedékkérelmet automatikusan elfogadhatatlannak minősítenék, amennyiben valaki biztonságos harmadik országból érkezett és ott lehetősége lett volna menedéket kérni. Ez a passzus azért került be, mert a kormány tervei szerint biztonságos harmadik országgá minősítené Szerbiát, amin keresztül jönnek a Szíriából és Afganisztánból érkezők. Ha ez megtörténik, akkor az idén Magyarországra érkezett 66 ezer menedékkérő legalább felét automatikusan visszaküldenék Szerbiába. Még akkor is, ha Szerbiában gyakorlatilag nem működik a menekülügyi rendszer. 

Pintér módosítójának legizgalmasabb része, hogy közmunkára fognák a menkülteket. A módosítóval kimondanák, hogy amennyiben nincs más jövedelme a menedékkérőnek, jogosult lenne közmunka végzésére. A közmunkát az első kilenc hónapban a táborban és annak környékén végeznék, utána a külföldiek munkavállalására vonatkozó általános szabály szerint. Más kérdés, hogy a menedékkéről nagyon ritkán töltenek kilenc hónapot Magyarországon. 

A Vs kiszúrta, hogy a módosító javaslatban szerepel, hogy a menedékkérőket bizonyos esetekben kötelezhetnék, hogy fizessenek az ellátásukért: "jövedelméből köteles a (4) bekezdésben meghatározott megtérítési kötelezettségének eleget tenni”. Ugyanakkor sem Pintér módosítójában, sem a jelenlegi törvényben nincs ilyen bekezdés, tehát egyelőre nem világos, mire vonatkozna ez a javaslat.