Az ELTE gólyatáboraiban nem lesznek itatós és szexes feladatok

2015.06.29. 09:43 Módosítva: 2015.06.29. 09:54

A botrányok után idén az ELTE-n sem a jogi, sem a tanítóképző kar nem tart gólyatábort, az egyetem teljesen új alapokra helyezi a táborok szervezését. Az egyetem vezetése a hallgatói önkormányzattal közösen megvizsgálta a korábbi szervezési gyakorlatot, és hosszú távú erőszak-megelőzési, áldozatsegítési koncepciót dolgozott ki - mondta Jegyes-Tóth Kriszta, az ELTE kommunikációs igazgatója az MTI-nek. Az állam- és jogtudományi kar, valamint a tanító- és óvóképző kar idén csak orientációs napokat tart az egyetemen.

Zaránd Péter, az ELTE Hallgatói Önkormányzat elnöke azt mondta: a gólyatáborok és orientációs napok szervezésére már az idei nyártól szabályzat vonatkozik. A szabályzat szerint fokozott figyelmet kell fordítani valamennyi résztvevő testi épségének, egészségének megóvására, emberi méltóságának, önrendelkezési jogának tiszteletben tartására. A gólyatábori programokban nem szerepelhetnek sem alkoholfogyasztást előírő, sem szexualitásra vonatkozó utalásokat tartalmazó feladatok. A részletes programtervet és a közreműködő személyeket a kar vezetésének előzetesen jóvá kell hagynia, amiért felelősséget is vállal.

Az új szabályozás részletesen körülírja a felelősségi viszonyokat is. A gólyatábori program tartalmi elemeinek meghatározása és lebonyolítása a hallgatói önkormányzat feladata és felelőssége. A programok terv szerinti megvalósításáért, valamint a táborhoz kapcsolódó kommunikációért, az ELTE etikai normáinak betartásáért és betartatásáért a hallgatói önkormányzat felel.

A hallgatói önkormányzat idén érzékenyítő tréninget szervez a gólyatáborok szervezőinek. A leendő elsőéves hallgatókkal közvetlenül kapcsolatban álló mentorok, seniorok, animátorok előzetes képzése kiterjed a váratlan helyzetek kezeléséhez szükséges kompetenciák és az empátia erősítésére is. Idén a gólyatáborokban lesz pszichológus tanácsadás is.

Az egyetem a magyarországi felsőoktatási intézmények közül elsőként ősszel átfogó kutatást végez az intézményen belüli erőszak, előítéletesség és áldozati attitűdök feltérképezésére. A stratégiai lépéseket pszichológus, kriminológus, szociológus kollégák, civil szervezetek és a hallgatói önkormányzat aktív közreműködésével állították össze.

A Somogyi Hírlap online kiadása 2014. augusztus 31-én írta meg, hogy megerőszakoltak egy 19 éves lányt a fonyódligeti gólyatáborban. A történtekről egy olvasó számolt be a megyei lapnak, a rendőrség pedig megerősítette az értesülést. A Kaposvári Járásbíróság szeptember 1-jén közölte, hogy elrendelte egy 38 éves budapesti férfi előzetes letartóztatását, akit azzal gyanúsítottak, hogy megerőszakolt egy lányt Fonyódligeten, egy gólyatáborban. 

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) rektora szeptemberben kari szinten fegyelmi eljárásokat indított az intézmény tanító- és óvóképző karának fonyódligeti gólyatáborában történtek miatt. A férfit a Fonyódi Városi Bíróság első fokon hét és fél év börtönre ítélte.

A fonyódligeti eset után egy másik, hasonló ügyre is fény derült. Az Index tavaly október 1-jén megjelent cikkében egy egyetemi hallgató lány számolt be az ellene elkövetett nemi erőszakról, ami ajogi kar gólyatáborában történt még 2013-ban. A történtek miatt novemberben a fegyelmi bizottság döntése alapján kizártak két hallgatót a karról, egyet pedig két félévre eltiltottak tanulmányai folytatásától.